APG stuwt met collectief investeringen in duurzame ontwikkelingsdoelen

Gepubliceerd op: 17 oktober 2019

APG wil de komende jaren net als 29 andere grote internationale bedrijven en investeerders ervoor zorgen dat honderden miljarden euro’s in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) kunnen worden belegd.

 

In eerste instantie duurt het programma twee jaar, waarin het samenwerkingsverband samen met de VN aan aanbevelingen werkt die lange-termijninvesteringen in SDG's moeten bevorderen.


De 17 SDG’s vormen samen een blauwdruk voor een betere en duurzame wereld, zoals schone energie, klimaatactie en de bestrijding van armoede. Voor de financiering van deze doelen is veel meer geld nodig dan door overheden kan worden opgebracht; daarom moeten ook bedrijven en beleggers hieraan bijdragen. Het collectief heeft zich ten doel gesteld om de private sector investeringen in de duurzame ontwikkelingsdoelen flink op te schroeven.

Grote bedrijven
De groep investeerders presenteert zich als Global Investors for Sustainable Developments (GISD) en bestaat verder uit grote bedrijven in de financiële wereld, zoals GPIF, CDPQ, PIMCO, CalPERS en ook Bank of America, Citigroup, ICBC, Infosys, Investec, Santander en UBS.

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, benadrukt in een verklaring het belang van de GISD. De groeiende kloof tussen arm en rijk, rampen, conflicten, de opwarming van de aarde; Gutteres is blij dat er bij CEO’s een gevoel van urgentie heerst om hier snel wat tegen te doen. “Deze samenwerking overstijgt landsgrenzen en sectorgrenzen. Zelfs op concurrentieniveau wordt samengewerkt”. Met reden, aldus de secretaris-generaal. Investeren in de SDG’s is volgens hem zowel ethisch als zakelijk heel verstandig.

 

Plicht
Ronald Wuijster, lid raad van bestuur van APG, ziet het als een noodzaak om als financiële sector samen te werken aan oplossingen voor een duurzame toekomst. “APG beheert de pensioenen van miljoenen hardwerkende mensen in Nederland. Het is onze plicht is om te zien dat zij hun pensioen zullen genieten in een stabiele, milieuvriendelijke en rechtvaardige wereld.”

Onlangs kondigde APG samen met PGGM de oprichting van het SDI Asset Owner Platform aan. Hiermee willen we gelijkgestemde lange-termijnbeleggers bij elkaar brengen, zodat zij op basis van dezelfde definitie, indeling (taxonomie) en data in de SDG’s kunnen beleggen.

Dit initiatief sluit ook naadloos aan bij de ambitieuze doelstellingen van onze pensioenfondsklanten: ABP (doel: 58 miljard euro) en bpfBOUW (doel: 12 miljard euro) willen in 2020 fors meer beleggingen hebben in de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDI’s).

Het samenwerkingsprogramma duurt in eerste instantie twee jaar. In die tijd werkt het collectief samen met de Verenigde Naties aan aanbevelingen die lange-termijninvesteringen in SDG’s moeten bevorderen.