APG stapt in Europese aanbieder van parkeeroplossingen

Gepubliceerd op: 23 oktober 2019

APG/ABP maakt vandaag bekend dat het een belang van 39% neemt in Interparking, een van de grootste aanbieders van parkeeroplossingen in Europa.

 

Waarom belegt APG eigenlijk in Interparking?

“Deze investering is een uitstekende mogelijkheid om toegang te krijgen tot een hoogwaardige Europese portefeuille van parkeerlocaties met een aantrekkelijke lange termijn rendement voor ABP en hun deelnemers. Bovendien zien wij potentie voor verdere groei in de toekomst.

De belegging past in een grotere ontwikkeling die wij zien op het gebied van “Smart Cities & Smart Mobility”. Aanbieders van parkeeroplossingen zullen een belangrijke rol spelen in het “Smart City ecosysteem”. Een Smart City is een ecosysteem op het gebied van infrastructuur, dienstverlening en digitale oplossingen die de kwaliteit van leven, economische groei en duurzaamheid vergroten.”

 

Hoe valt deze belegging te rijmen met ons duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid?

“Die link is goed te maken. Interparking draagt bij aan minder verkeersopstoppingen in steden en minder geparkeerde en rondrijdende auto’s op straat. Dat leidt ook tot minder uitstoot in steden. Interparking onderneemt bovendien diverse activiteiten om duurzaamheid te bevorderen. Het bedrijf werkt CO2-neutraal in alle landen waar het actief is, onder meer door de plaatsing van zonnepanelen op locaties. Daarnaast installeert Interparking laadstations om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte voor het laden van elektrische auto’s.”

 

Parkeertarieven in garages kunnen soms erg hoog zijn. Hoe gaat Interparking hiermee om?

“Dit is uiteraard een belangrijk thema voor consumenten. Onderdeel van Interparking’s strategie is dat zij niet naar prijsmaximalisatie streven. De parkeertarieven die worden gehanteerd zijn vaak lager dan die van directe concurrenten. De reden hiervoor is dat Interparking gelooft in een lange termijn relatie met consumenten en gemeentes. Zodat het bedrijf ook in de toekomst relevant blijft. Ook hanteert Interparking lagere tarieven voor milieuvriendelijke auto’s en zijn er kortingen voor studenten en parkeren in avond en weekenden.”

 

Kunnen we nog meer van dit soort beleggingen in infrastructuur verwachten in de komende jaren?

“Gezien de wens van onze pensioenfondsklanten om meer te investeren in infrastructuur, kijken wij continu naar andere mogelijke aantrekkelijke investeringen in deze categorie. Hierbij toetsen we, net als bij onze andere beleggingen, altijd op rendement, risico, kosten en duurzaamheidsfactoren. We verwachten de komende jaren nog diverse beleggingen in infrastructuur aan onze portefeuille toe te voegen.”

 

Lees hier het ABP-persbericht

Lees hier het APG-persbericht