APG neemt namens ABP 49% aandelenbelang in groot Amerikaans zonne-energieproject

Gepubliceerd op: 12 oktober 2022

Gemini is het grootste zonne- en opslagproject momenteel in aanbouw in de Verenigde Staten. Het project van circa € 1,2 miljard bevind zich in de buurt van Las Vegas. Naar verwachting zal het 690 megawatt (MW) zonne-energie genereren en 1416 megawattuur (MWh) aan batterijopslag opleveren. Gemini zal naar verwachting genoeg schone energie leveren om tijdens piekperiodes meer dan 400.000 huishoudens van stroom te voorzien, waardoor jaarlijks de uitstoot van circa 1,5 miljoen ton CO2 wordt voorkomen. Het project moet in 2023 operationeel zijn.

De omvang en de integratie van zonneopwekking en -opslag maken Gemini tot een van de meest geavanceerde projecten voor hernieuwbare energie die momenteel in ontwikkeling zijn. APG neemt het belang in Gemini over van Quinbrook Equity Partners, een gespecialiseerde vermogensbeheerder die zich uitsluitend richt op infrastructuur voor de energietransitie, en zijn portfoliobedrijf Primergy Solar. Volgens Quinbrook is APG geselecteerd als eigendomspartner vanwege ‘de ver ontwikkelde visie op het Gemini-project en op de Amerikaanse markt voor hernieuwbare energie in het algemeen.’

Rendement en positieve impact

“Als verantwoorde belegger zijn we altijd op zoek naar investeringen in infrastructuur die langetermijn financieel rendement opleveren voor onze pensioenfondsklanten én een positie impact hebben op milieu en maatschappij”, zegt Steven Hason, Managing Director en hoofd van Americas Real Assets bij APG. “Deze transactie biedt een ideale mogelijkheid om te investeren in een vooraanstaand energieproject dat schone, hernieuwbare elektriciteit voor Nevada zal leveren.”

APG is sinds 2004 een actieve investeerder in infrastructuur. Tot op heden investeerde APG meer dan € 17 miljard on onder andere de sectoren energie & nutsvoorzieningen, transportinfrastructuur en telecommunicatie. In de Verenigde Staten heeft APG verschillende directe investeringen in grootschalige opwekking en opslag van zonne-energie.