APG neemt belang in Australisch elektriciteitsnetwerk

Gepubliceerd op: 9 december 2021

APG heeft donderdag namens zijn pensioenfondsklanten ABP en PPF een belang van 16,8% genomen in Ausgrid. Dit bedrijf beheert het grootste elektriciteitsnetwerk aan de oostkust van Australië en voorziet meer dan 4 miljoen Australiërs van elektriciteit. De verwachting is dat het bedrijf een belangrijke rol vervult in de energietransitie en verdere verlaging van de CO2-uitstoot.

 

Het netwerk down under maakt onder meer gebruik van hernieuwbare energie en gebruikt oplossingen om opslag op een slimme en efficiënte manier te verbinden met het bestaande netwerk. Bovendien zet het bedrijf volop in op slimme energiemeters die huishoudens in staat stellen hun energieverbruik zelf goed te monitoren.

 

SDI

Daarmee ziet Ausgrid voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd in de energietransitie in Australië. De investering classificeert zich dan ook als een SDI (beleggingen die bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de VN). Daarmee draagt het bovendien bij aan de doelstellingen rond verantwoord beleggen van de pensioenfondsklanten van APG.  

 

Mooie aanvulling

Hans-Martin Aerts, hoofd infrastructuur bij APG Asset Management Azië, over de deal: “We zijn erg blij dat we een investeringspartner worden in Ausgrid. Wij zien de belegging als een mooie aanvulling op de portefeuille van onze pensioenfondsklanten. Ausgrid zal naar verwachting een cruciale rol spelen in de energietransitie en bijdragen aan verdere verlaging van de CO2-uitstoot. We kijken ernaar uit om met onze partners samen te werken. En daarmee een ​​langdurig, stabiel en verantwoord beleggingsrendement voor onze klanten te garanderen.”

 

APG neemt het belang over van branchegenoot Australian Super dat met een kleiner belang aandeelhouder blijft. De overeenkomst is vandaag getekend. Closing wordt eind juni verwacht.