APG koopt belang in megawindpark Duitse Noordzee

Gepubliceerd op: 10 december 2019

APG maakt vandaag bekend dat het een belang van 64% neemt in Merkur Offshore, een groot windpark in de Duitse Noordzee. De overname wordt gedaan namens pensioenfondsklant ABP. Het onlangs opgeleverde windpark, met een capaciteit van 396 MW, is volledig operationeel en levert voldoende duurzame energie voor het equivalent van 500.000 Nederlandse huishoudens. Het project bespaart ongeveer 18 miljoen ton aan CO2 gedurende de levensduur.

 

De resterende 36% van het windpark zal worden verworven in samenwerking met fondsen beheerd door InfraRed Capital Partners Limited, een toonaangevende internationale investeringsmanager gericht op infrastructuur en onroerend goed. Financiële details van de investering worden niet bekendgemaakt.

 

Het Merkur Offshore windpark bestaat uit 66 General Electric ("GE") Haliade-150 offshore windturbines, met een capaciteit van elk 6 MW, verspreid over een oppervlakte van ongeveer 47 km². Het windmolenpark ligt 45 kilometer uit de Noord-Duitse kust, waardoor het onzichtbaar is vanaf het land.

 

Patrick Kanters, Managing Director Global Real Assets bij APG: “Als pensioenbelegger zijn we altijd op zoek naar aantrekkelijke, verantwoorde infrastructuurbeleggingen die helpen om stabiele en lange termijn rendementen te realiseren voor ABP en andere pensioenfondsklanten waar we voor werken. De investering in dit grote windpark, namens ABP, sluit naadloos aan op deze strategie. We verwachten niet alleen een solide rendement, het is ook een belangrijke stap in de groei van onze portefeuille met hernieuwbare energie infrastructuur en levert duurzame energie aan honderdduizenden huishoudens. We kijken uit naar een goede samenwerking met InfraRed in de komende jaren. ”

 

APG doet deze belegging namens ABP en PPF APG.

 

Leest het persbericht van ABP (NL) hier. Het persbericht van APG (EN) is hier te vinden.

 

Bekijk hieronder een korte film over de bouw van het windpark.