APG investeert in The Student Hotel om internationale uitbreiding te versnellen

Gepubliceerd op: 21 juni 2022

APG verwerft – namens pensioenfondsklant ABP – een groter aandeel in The Student Hotel. Ook het Singaporese pensioenfonds GIC nam een groter belang. De drie eigenaren van het hippe hotelconcept - APG namens ABP, GIC en oprichter van THS, Charlie MacGregor en zijn management team - hebben bovendien besloten samen te investeren in verdere uitbreiding van TSH. Door de transactie wordt The Student Hotel op € 2,1 miljard gewaardeerd.

Met de transactie vergroten ABP en oprichter Charlie MacGregor hun huidige belang in TSH. ABP investeerde in 2015 voor het eerst in TSH. MacGregor en Aermont Capital zijn in 2014 hun samenwerking aangegaan en sindsdien is TSH flink gegroeid. MacGregor opende in 2012 de eerste locatie van The Student Hotel. GIC treedt nu toe als nieuwe investeerder.

Veerkrachtig

Het kenmerkende hybrid hospitality model van TSH, een combinatie van studentenkamers, hotel, co-working en vergaderruimtes, bars en restaurants, is zeer succesvol gebleken. Tijdens de pandemie bleek het hybride model zeer veerkrachtig te zijn. TSH was in staat de allocatie van kamers voor studenten aanzienlijk te verhogen op het moment dat vrijetijds- en zakenreizen wegvielen. Hierdoor kende het bedrijf een hoge bezettingsgraad en was het gedurende de hele periode cash-positief. Nu de hotel- en reismarkt weer sterk aantrekt zal TSH kunnen profiteren van een sterke zomer, terwijl de reserveringen voor studenten voor het academisch jaar 22/23 al een recordniveau hebben bereikt.

Met de investering van ABP en GIC kan TSH haar groeistrategie versnellen. TSH zal verder uitbreiden in belangrijke Europese steden en kan het aantal hotels vergroten naar 50 van 25 hotels in eigendom op dit moment, waarvan er 15 operationeel zijn en er in 2022 drie worden geopend: in Madrid, Barcelona en Toulouse.

TSH is goed gepositioneerd voor de millennial- en Gen-Z doelgroep. De focus ligt op het creëren van een community via gemengde faciliteiten en ruimten met kenmerkende designelementen. De locaties bieden ook co-working- en vergaderruimten die start-ups, bedrijven en de lokale gemeenschap aantrekken. De band met de omliggende buurt is vooral belangrijk omdat TSH nauw samenwerkt met lokale gemeenten om deze gebieden verbeteren door de kwaliteit van de horecadiensten te verbeteren. Zo worden de gebieden aantrekkelijker, ook voor het aantrekken van talent.

Flexibel
Om beter in te spelen op de behoeften van gasten en de flexibiliteit van haar aanbod te vergroten investeert TSH in technologie om het eerste ruimte/tijd boekingsplatform in haar hotels te implementeren. Dit betekent dat gasten elke ruimte in TSH-locaties voor een bepaalde periode kunnen boeken - van vergaderzalen en co-working desks tot toegang tot de fitnessruimte en het zwembad en zelfs de pingpongtafels.

Charlie MacGregor, oprichter en CEO van The Student Hotel, zegt: "We zijn zeer verheugd om GIC te mogen verwelkomen. Samen met ABP kijken we ernaar uit om The Student Hotel ervaring naar meer steden in Europa te brengen. We hebben grote plannen en met het extra toegezegde kapitaal kunnen we nog ambitieuzer zijn. Ik ben erg dankbaar dat Aermont ons sinds 2014 heeft gesteund. Het is een geweldige reis geweest naar waar we vandaag staan. Met ons hybrid hospitality model zijn we een game-changer geworden voor de horeca-industrie en hebben we een belangrijk groeiplatform om meer gasten te verwelkomen in onze hotels."

Lee Kok Sun, Chief Investment Officer van Real Estate, GIC, zegt: "We zijn verheugd om in The Student Hotel te investeren omdat de gebouwen goed gelegen zijn, goede verbindingen hebben met stadscentra en vervoersnetwerken, en in de nabijheid van universiteiten en andere voorzieningen liggen. We hebben er alle vertrouwen in dat deze investering een stabiel langetermijnrendement zal opleveren."

Tracy Stroh, Region Head of Europe, Real Estate, GIC, zegt: "Het hybrid hospitality model van The Student Hotel is uniek. TSH beschikt over speciaal gebouwde studentenaccommodaties die aantrekkelijk zijn voor de studenten, maar die ook geschikt is voor zowel zakenreizigers als vakantiegangers. Dankzij deze flexibiliteit kan TSH kansen benutten naarmate de vraag gedurende het jaar fluctueert. We kijken uit naar de samenwerking met TSH en ABP om op de lange termijn meer toegevoegde waarde te genereren."

Harmen van Wijnen, voorzitter uitvoerend bestuur pensioenfonds ABP: "We zijn enthousiast over de mogelijkheid om ons belang in The Student Hotel te vergroten. Deze extra investering levert een aantrekkelijk en stabiel rendement op en draagt zo bij aan een goed pensioen voor onze deelnemers. De combinatie van studentenhuisvesting, hotelkamers, vergaderruimten, bars en restaurants die TSH biedt, brengt mensen bij elkaar vanuit verschillende generaties en met een verschillende achtergrond en ondersteunt daarmee de lokale economie. We beleggen graag in bedrijven die op meerdere terreinen van betekenis zijn voor de samenleving."

Vincent Rouget, Partner bij Aermont Capital, zegt: "Sinds 2014 waren wij de trotse partners van Charlie MacGregor, The Student Hotel en haar managementteam, en ABP. Deze geweldige reis die begon met één veelbelovend project in Amsterdam is uitgegroeid tot een ongeëvenaarde portefeuille van 25 eersteklas gebouwen en projecten verspreid over 8 landen in Europa. De investering in The Student Hotel benadrukt de expertise en ervaring van Aermont Capital in het ondersteunen van operationele vastgoedplatformen om hun potentieel te verwezenlijken door middel van vastgoedstrategieën. Charlie's visie van het bouwen van een echt hybrid hospitality model heeft The Student Hotel gepositioneerd als leider in zowel gastvrijheid en onroerend goed trends, en TSH gaat een goede toekomst tegemoet met haar nieuwe aandeelhouders."

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuringen van de relevante mededingingsautoriteiten.