APG investeert in bijna kwart meer internet- aansluitingen in Polen

Gepubliceerd op: 12 april 2021

Tegengaan van digitale uitsluiting komt zo een stap dichterbij

 

Snel internet wordt in Polen een stuk toegankelijker nu APG, namens haar pensioenfondsklanten, en de Poolse provider Orange Polska samen een glasvezelnetwerk gaan beheren dat 2.4 miljoen Poolse huishoudens omspant. Ook komt het tegengaan van digitale uitsluiting zo een flinke stap dichterbij.

 

De samenwerking betreft 160.000 klanten die reeds op de snelle glasvezelverbinding zijn aangesloten. Nog eens 1,7 miljoen huishoudens worden tussen nu en 2025 aangesloten. Dat deel van het netwerk wordt aangelegd in gebieden waar momenteel nog helemaal geen internet beschikbaar is; een forse aanvulling op de huidige 7 miljoen Poolse huishoudens die toegang hebben tot glasvezel. 

 

Polen zet momenteel flink in op de ontwikkeling en aanleg van moderne infrastructuur. Dit is een belangrijk onderdeel van het beleid om de economie van het land te versterken. Door de samenwerking met APG kan Orange Polska de uitrol van glasvezel versnellen en bijdragen aan de ontwikkeling van een moderne digitale infrastructuur in Polen. 

 

Voor deze samenwerking gaan de partijen een joint venture - Światłowód Inwestycje genaamd - aan. Dit nieuwe bedrijf is voor 50% in handen van Orange Polska en voor de andere 50% in handen van APG. Orange brengt ongeveer 0,7 miljoen reeds bestaande glasvezelverbindingen onder in Światłowód Inwestycje, inclusief 160.000 klanten die al gebruik maken van de diensten van Orange. Daarnaast rolt de nieuwe joint venture tot 2025 nog eens 1,7 miljoen glasvezelverbindingen uit. Dit betekent dat het netwerk in totaal 2,4 miljoen huishoudens zal dekken en Światłowód Inwestycje de grootste onafhankelijke netwerkbeheerder van glasvezel in Polen wordt.

 

Julien Ducarroz, CEO van Orange Polska is blij met de samenwerking. “APG deelt onze visie op het marktpotentieel van glasvezelinfrastructuur in Polen. Orange Polska voerde de afgelopen jaren een zeer ambitieus investeringsprogramma uit; nu al bevinden 5 miljoen huishoudens in heel Polen zich binnen het bereik van Orange Światłowód. Maar de vraag naar meer aansluiting is enorm, en de pandemie heeft dat alleen maar versterkt.  Światłowód Inwestycje zal ons helpen juist die gebieden te ontsluiten waar nu nog geen betrouwbaar internet aanwezig is, zonder dat daarvoor  publieke middelen nodig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking bijdraagt aan verdere ontwikkeling van de Poolse economie en digitale infrastructuur en digitale uitsluiting zal bestrijden."

 

Ook Patrick Kanters, Managing Director Global Real Assets bij APG, ziet veel voordelen aan de samenwerking met Orange Polska. “Deze joint venture ondersteunt de ambitie van APG en haar pensioenfondsklanten om digitalisering van de Poolse economie mogelijk te maken door snelle glasvezelinfrastructuur te bieden aan huishoudens die momenteel geen hoogwaardige internettoegang hebben. Daarnaast is uiteraard belangrijk dat deze investering naar verwachting een aantrekkelijk rendement oplevert voor de deelnemers van onze pensioenfondsklanten. ”

 

Światłowód Inwestycje zal een open netwerk exploiteren en onderhouden. Zowel Orange Polska als andere aanbieders van telecomdiensten kunnen van de glasvezelverbindingen gebruikmaken om hun diensten aan de klant te leveren. De transactie wordt naar verwachting in augustus 2021 afgerond.