APG investeert in aansluiting van 1 miljoen Amerikaanse huishoudens op glasvezel

Gepubliceerd op: 14 september 2021

APG investeert, namens zijn pensioenfondsklanten, 500 miljoen dollar in de uitrol van glasvezel in de Verenigde Staten. APG neemt daarnaast een belang van 16,7 procent in het Amerikaanse glasvezelbedrijf SiFi Networks America Limited (SiFi). Samen met SiFi richt APG vervolgens een nieuwe joint venture op die de aansluitingen daadwerkelijk gaat realiseren. De samenwerking zorgt ervoor dat ruim een miljoen huishoudens in verschillende Amerikaanse steden die nu nog geen beschikking hebben over snel internet worden aangesloten op glasvezel.

 

De afgelopen anderhalf jaar, met zoveel mensen die gedwongen vanuit huis werkten, werd het maar al te duidelijk hoe belangrijk het is om een stabiele, betrouwbare en snelle internetverbinding te hebben. De nieuwe joint venture richt zich met name op die gebieden in de Verenigde Staten waar andere grote telecomaanbieders weinig prioriteit geven aan de aanleg van glasvezelverbindingen. De kapitaalinjectie van APG en de samenwerking met SiFi helpen om deze digitale kloof tussen verschillende stedelijke gebieden in de Verenigde Staten versneld te dichten.

 

Bijzonder is bovendien dat het glasvezelnetwerk van de nieuwe Joint Venture open acces is. Dit betekent dat het netwerk toegankelijk is voor externe operators. Ieder van de ruim een miljoen huishoudens kan daardoor straks een eigen telecomaanbieder kiezen. SiFi is een van de eerste Amerikaanse bedrijven die volgens dit open acces model werkt. Inmiddels heeft SiFi in veel Amerikaanse steden een dergelijk openbaar toegankelijk netwerk aangelegd of overeenkomsten gesloten om in de toekomst te voorzien in de uitrol van glasvezel.

 

Smart City Infrastructure Fund

Naast de Joint Venture, waarin APG 500 miljoen dollar investeert, heeft APG deze maand ook 500 miljoen euro in het zogenoemde Smart City Infrastructure Fund belegd. Dit fonds, dat wordt gemanaged door Whitehelm Capital, richt zich op investeringen volgens het Smart City-concept. Doel daarvan is om steden energiezuiniger te maken en de leefomgeving daar plezieriger en efficiënter te maken. Naast financiering van andere projecten, investeert het Smart City Infrastructure Fund eveneens in de verdere uitrol van glasvezel in de Verenigde Staten door SiFi. De eerste investering uit dit fonds werd in 2019 gedaan in een glasvezelnetwerk van SiFi dat in Fullerton in Californië werd aangelegd.

 

Attractive return

Op het wereldtoneel is APG een actieve investeerder in infrastructuur met een groeiende aanwezigheid in de telecommunicatiesector. Patrick Kanters, Managing Director van Global Real Assets: “APG is blij met deze aanvullende investering in SiFi. Die maakt het mede mogelijk dat het bedrijf ook in toekomst een belangrijke rol blijft spelen om vitale infrastructuur aan te bieden in gebieden en aan klanten in de VS die tot op heden achtergesteld werden. Deze samenwerking draagt ook bij aan de ambitie van APG en haar pensioenfondsklanten om digitalisering en de energietransitie te ondersteunen. Bovendien verwachten we dat deze belegging een aantrekkelijk en duurzaam rendement oplevert voor onze klanten en hun deelnemers.”