APG investeert €250 miljoen in Europese infrastructuur voor elektrische voertuigen

Gepubliceerd op: 10 mei 2023

APG investeert, namens de Nederlandse pensioenfondsen ABP en PPF APG, €250 miljoen groeikapitaal in Driveco, een Franse onderneming voor elektrische voertuiglaadinfrastructuur. De transactie vertegenwoordigt de grootste fondsenwerving in de sector voor laadpunten voor elektrische voertuigen in Frankrijk en een van de belangrijkste wereldwijd.

Driveco is een toonaangevende Franse exploitant van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen met meer dan 8.000 laadpunten in bedrijf of in aanbouw. Het doel van het bedrijf is om tegen 2030 meer dan 60.000 laadpunten in Europa te exploiteren en zo 3 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar te vermijden, in lijn met de Fit for 55-doelstellingen van de Europese Unie.

Driveco boekte in 2022 een recordomzet van €25 miljoen, waarmee het resultaat van 2021 werd verdrievoudigd. Dankzij de investering van APG heeft het bedrijf de financiering veiliggesteld om zijn netwerk van laadstations in Frankrijk en België uit te breiden en ook internationaal uit te breiden naar Duitsland, Spanje, Italië, Zwitserland en Nederland.

 

Mijlpaal

"Deze investering vertegenwoordigt een nieuwe mijlpaal voor APG en zijn pensioenfondsklanten ABP en PPF om wereldwijd significante koolstofemissiereducties te realiseren en de ontwikkeling van infrastructuuroplossingen voor de energietransitie te ondersteunen", zegt Carlo Maddalena, Senior Portfolio Manager bij APG. "Driveco heeft een bewezen staat van dienst van meer dan tien jaar in de sector en wordt door de gebruikers erkend als een van de beste laadoperators, mede dankzij zijn grote beschikbaarheid. Het bedrijf kan de komende jaren een belangrijke bijdrage te leveren aan de elektrische voertuigrevolutie in Frankrijk en in naburige Europese landen. Institutionele beleggers zijn natuurlijke eigenaren van deze activa gezien hun sterke bijdrage aan de energietransitie en totale waardecreatie."

 

Momentum

Volgens het laatste rapport van het Internationaal Energieagentschap zijn de wereldwijde verkopen van elektrische voertuigen in het eerste kwartaal van 2023 met 25% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en wordt verwacht dat deze tegen het einde van 2023 18% van de totale autoverkopen zullen uitmaken (tegenover 4% in 2020).

Amanda Vidal, Portfolio Manager bij APG, zegt: "De weg naar Net Zero vereist investeringen in meerdere bewezen emissievrije oplossingen die opgeschaald moeten worden om de overgang te ondersteunen. De sector voor elektrische laadinfrastructuur is de afgelopen jaren snel gegroeid. Door hernieuwde toezeggingen van regeringen en autofabrikanten om de overgang naar uitstootvrij transport te versnellen, wordt het momentum behouden. De steun van APG voor Driveco getuigt van een uitstekende staat van dienst van het management, dat tot de top van de sector behoort."

Structuur

De investering is opgebouwd uit een combinatie van gewone aandelen met een converteerbaar schuldinstrument. Vidal: "De keuze van de manier waarop de transactie wordt gefinancierd, zorgt voor een aantrekkelijk risico-gecorrigeerd rendement voor APG. Dit geldt ook in het geval van minder gunstige marktontwikkelingen, terwijl het groeipotentieel sterk aanwezig blijft."

De afronding van de transactie is onderhevig aan toepasselijke regelgevende goedkeuringen en zal naar verwachting plaatsvinden in de eerste helft van 2023.