APG zal vanaf circa 2030 uitsluitend beleggen voor ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. Wat betreft pensioenbeheer blijft APG voor verschillende klanten werken.
Dit volgt uit de eind 2024 vastgestelde toekomstvisie van ABP, dat voor 92 procent eigenaar is van APG. Het pensioenfonds wil voor haar ruim 3 miljoen deelnemers maximaal beleggingsrendement tegen ‘aanvaardbaar risico’ en wil de kosten zo laag mogelijk houden. “Als APG als vermogensbeheerder ook andere opdrachtgevers bedient, voegt dat extra complexiteit toe, wat niet per se extra rendement hoeft op te leveren”, zegt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen.
De ABP-topman en APG-bestuursvoorzitter Annette Mosman benadrukken dat de veranderingen pas ingaan nadat alle acht klanten van APG zijn overgestapt naar het vernieuwde pensioenstelsel.
Schaalvoordelen
APG blijft de dienstverlening voor pensioenbeheer voor meerdere klanten uitvoeren, zodat geprofiteerd kan worden van schaalvoordelen. Wel zal APG bij dit onderdeel teams optuigen die zich exclusief richten op de bediening van deelnemers en werkgevers van ABP. APG verzorgt het vermogens- en pensioenbeheer voor vier fondsen, en het pensioenbeheer voor de pensioenfondsen voor Schoonmaak, Architectenbureaus, PWRI en Medisch Specialisten.
APG beheerde per eind november 2024 zo’n 552 miljard euro aan pensioenvermogen voor ABP, en circa 75 miljard euro voor de pensioenfondsen BpfBouw, SPW (het pensioenfonds voor woningcorporaties) en het personeelspensioenfonds PPF APG. Deze klanten zullen dus rond 2030 overstappen naar een andere vermogensbeheerder. APG werkt in 2025 in gesprek met de andere aandeelhouder van APG, Sociaal Fonds Bouwnijverheid, en alle betrokken fondsen de hierboven genoemde langetermijnvisie uit in concrete operationele modellen.
Lees een uitgebreide toelichting van Harmen van Wijnen en Annette Mosman in pensioenvakblad Pensioen Pro.