APG en Whitehelm Capital investeren in Californisch glasvezelnetwerk

Gepubliceerd op: 8 april 2019

APG en Whitehelm Capital hebben, namens het Smart City Infrastructure Fund, een samenwerkingsovereenkomst met SiFi Networks America Ltd (“SiFi”) gesloten. De partijen steken ruim $75 miljoen (ca. €67 miljoen) in digitale infrastructuur voor de Californische stad Fullerton. De investering maakt de uitrol van het grootste - door de private sector gefinancierde - openbaar toegankelijke glasvezelnetwerk van SiFi in Noord-Amerika mogelijk.

 

Arjan Reinders, Hoofd Infrastructuur Europa bij APG: “Als lange termijn verantwoord belegger zijn wij erg blij met de samenwerking met SiFi. Hiermee ondersteunen we investeringen die duurzaamheidsontwikkelingen in geselecteerde stedelijke gebieden in de Verenigde Staten bevorderen.”

 

Het project in Fullerton voldoet aan de doelstelling van het fonds om de levenskwaliteit en de fysieke infrastructuur van een stad te verbeteren door verhoogde digitalisering.

Fullerton heeft een inwonertal van ongeveer 135,000. In de gemeente staan 50.000 woningen en 5.000 bedrijven. Het nieuwe glasvezelnetwerk zal over de gehele gemeente worden uitgerold. Het is de verwachting dat tussen 33 tot 50% van breedbandklanten op het nieuwe netwerk zullen overstappen. Het netwerk zal ook worden gebruikt voor gemeentelijke diensten, zoals wi-fi, toepassingen voor verkeersregulering, cameratoezicht, straatverlichting en watermanagement.

 

Arjan: "We verwachten aantrekkelijke lange termijn rendementen uit deze belegging in slimme infrastructuur. Onder meer door de gekozen commerciële strategie. Wij ook goede aanknopingspunten voor verdere groei."

 

Het Smart City Infrastructure Fund – wereldwijd het eerste van zijn soort – werd in november 2018 opgezet door APG en Whitehelm Capital. Het levert financiering op lange termijn voor Smart City-infrastructuurprojecten waarmee steden en gemeenschappen inclusiever, veiliger, veerkrachtiger en duurzamer kunnen worden. Het fonds werd gelanceerd met een initiële toezegging van €250 miljoen van APG.

 

“We zien een sterke pijplijn van soortgelijke projecten over de hele wereld. APG en het Smart City Infrastructure Fund willen hierbij een essentiële rol vervullen en bijdragen aan financiering zodat stadsbesturen innovatieve Smart City-oplossingen kunnen realiseren. Deze aankondiging past bij de lange termijn doelen van ABP en onze andere pensioenfondsklanten.”

 

De investering is gedaan namens ABP en PPF APG.

Lees het persbericht hier