APG en bpfBOUW in de prijzen bij Pensioen Pro Awards

Gepubliceerd op: 5 oktober 2022

APG heeft dinsdagavond, tijdens het Pensioen Pro jaarcongres, een award gewonnen in de categorie vermogensbeheer. De prijs werd in ontvangst genomen door CFRO Maarten Blacquière. BpfBOUW ging naar huis met de awards voor verantwoord beleggen en langetermijnbeleggen.

 

De jury kent de prijs voor Vermogensbeheer toe aan APG vanwege de in september 2021 gelanceerde gelanceerde iSTOXX APG World Responsible Investment indices. Met deze manier van indexbeleggen speelt APG - samen met indexprovider Qontigo en vermogensbeheerder BlackRock - in op de groeiende vraag naar duurzame indexproducten op maat. Dit is niet alleen een duurzame oplossing, er zitten ook passieve elementen in. Daardoor zijn de kosten lager, wat het aantrekkelijk maakt voor met name de kleinere fondsen om verantwoord te beleggen. Een bijzonder kenmerk van de index-serie is dat de rendement-risico effecten dagelijks kunnen worden gevolgd. “Goed dat APG dit doet. Een belangrijke ontwikkeling voor een duurzame wereld”, vindt de jury.

 

Uniek product
Blacquière is trots op de medewerkers van APG Asset Management die deze prijs in de wacht hebben gesleept. “De indices spelen in op de wens van pensioenfondsen om een deel van hun beleggingen kosteneffectief volgens een indexstrategie te laten beheren. Tegelijkertijd willen zij bewuste beleidskeuzes ten aanzien van verantwoord beleggen terugzien in de samenstelling van de beleggingsportefeuille. Standaard indexproducten bieden deze mogelijkheid niet.”

 

BpfBOUW
BpfBouw, een van de fondsen waarvoor APG de uitvoering doet, ging naar huis met de prijzen voor verantwoord beleggen/esg ("concreet en niet enkel gericht op de e”) evenals voor de lange-termijnbelegging van het jaar. Die laatste award kreeg het fonds vanwege de lange-termijnfocus op sociaal vastgoed, met investeringen in bijvoorbeeld middenhuur en lhbtiq+-vriendelijke zorgappartementen. “Sociaal vastgoed voor een goede oude dag helpt de hele samenleving: beter wonen, maar ook doorstroming op de woningmarkt”, concludeert de jury.

 

 

 

Fotografie: Sander Nieuwenhuys