APG en Achmea faciliteren leningen voor duurzame projecten in Afrika

Gepubliceerd op: 24 april 2023

APG en Achmea nemen, onder de vlag van ILX Management B.V. (ILX), deel aan een nieuw partnership met de African Development Bank (AfDB). De samenwerkingsovereenkomst beoogt het stimuleren van  investeringen en kapitaalinjecties door institutionele beleggers voor duurzaamheidsprojecten in Afrikaanse landen. Deze projecten zijn gericht op de Sustainable Development Goals van de VN en het klimaat.

 

Met de nieuwe overeenkomst wil ILX kapitaal mobiliseren ter ondersteuning van de leningen van de AfDB aan de particuliere sector in 54 Afrikaanse lidstaten. De AfDB is de belangrijkste Afrikaanse instelling voor ontwikkelingsfinanciering. Dit nieuwe partnership maakt investeringen in heel Afrika mogelijk voor de Europese pensioenfondsdeelnemers van ILX.

 

Ruim 1 miljard dollar toegezegd

De investeerders van ILX zijn APG Asset Management en Achmea Investment Management. Andere Nederlandse en Europese pensioenfondsdeelnemers zullen zich naar verwachting aansluiten in toekomstige ILX-fondsen. ILX investeert in leningparticipaties die zijn gearrangeerd door de Multilaterale Ontwikkelingsbanken (MDB's) en andere toonaangevende Ontwikkelingsbanken (DFI’S). Hiermee ondersteunen zij projecten op het gebied van duurzame ontwikkeling en klimaat in opkomende markten en ontwikkelingseconomieën.

 

APG heeft, namens ABP en bpfBouw, samen met Achmea Investment Management (namens Pensioenfonds Vervoer), 1.050 miljoen dollar toegezegd aan het Emerging Market Private Credit Fund ILX Fund I. Dit bedrag wordt geïnvesteerd in vier belangrijke economische sectoren: toegang tot energie en schone energie, duurzame industrie en infrastructuur, inclusieve financiering en voedselzekerheid.

 

Zeer welkome stap

Dankzij dit partnership kan de Afrikaanse Ontwikkelingsbank haar ambitie waarmaken om het aanzienlijke financieringstekort te overbruggen dat nodig is om haar High Five prioriteiten te verwezenlijken: Light up and Power Africa; Feed Africa; Industrialize Africa; Integrate Africa en Improve the quality of life for the people of Africa. De High 5’s zijn nauw verbonden met de SDG’s.

 

Manfred Schepers, oprichter en CEO van ILX, en Kitty van der Heijden, directeur-Generaal Internationale Samenwerking, Ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn blij met het strategische partnership. “Met deze overeenkomst slaan Nederlandse pensioenfondsen, ILX en de African Development Bank de handen ineen om de investeringen in de SDG en klimaatdoelstellingen op het Afrikaanse continent te vergroten”, aldus Van der Heijden. “Een zeer welkome stap, aangezien de uitdagingen bij het bereiken van de SDG's en de noodzaak om de wereldwijde klimaatverplichtingen te integreren in de ontwikkelingstrajecten van Afrikaanse landen urgenter zijn dan ooit."

 

“Het toont de sterke betrokkenheid van de AfDB bij Europese pensioenfondsen, als een belangrijke partner in haar mobilisatie-inspanningen en bijdrage aan duurzame groei op het Afrikaanse continent”, zegt Schepers. “We kijken uit naar een langdurig partnership met de AfDB namens onze investeerders in pensioenfondsen, die belangrijke tegenhangers worden voor de financiering van projecten voor de duurzame ontwikkeling en klimaatfinanciering in de opkomende markten."