APG-directeur Wim Koeleman waarschuwt voor gevaren uitstel Wtp

Gepubliceerd op: 16 januari 2024

APG-directeur Wim Koeleman waarschuwt in een interview in het FD dat de verhoging van pensioenen in gevaar komt als het NSC, de partij van Pieter Omtzigt, zijn zin krijgt en mensen zelf kunnen kiezen of ze meedoen aan het nieuwe pensioenstelsel.

 

Mocht dat referendum er inderdaad komen, dan kan dat tot jaren vertraging leiden, wat in de praktijk betekent dat veel fondsen de komende jaren de pensioenen niet kunnen verhogen, stelt Koeleman, directeur Pensioen van Straks (PvS) bij APG. “In het huidige stelsel kun je minder snel indexeren, omdat je nu als pensioenfonds verplicht bent om meer buffers aan te houden.” Er is volgens hem ook jarenlang niet geïndexeerd en in sommige gevallen zelfs gekort op de pensioenen. “Het is een van de redenen waarom we zijn overgegaan op een nieuw stelsel. Daarin kunnen de pensioenen sneller omhoog.”

 

Collectief instemmingsrecht
Als het aan NSC ligt komt er een collectief instemmingrecht in de wet, waarbij (oud-)deelnemers en gepensioneerden samen bepalen of zij hun pensioenaanspraken en -rechten invaren in de nieuwe premieregelingen. Onverstandig, vindt Koeleman. Hij zegt in het FD dat het risico bestaat dat een deel van de mensen ervoor kiest hun opgebouwde rechten niet over te hevelen naar het nieuwe stelsel. “Dan zul je twee pensioenstelsels in de lucht moeten houden en zit je nog decennialang vast aan dat oude stelsel. Dat gaat heel veel geld kosten en is slecht uitlegbaar.”

 

Lees het hele interview hier (artikel staat achter een betaalmuur).