APG breidt beleggingen in hotels fors uit: vers kapitaal in CitizenM

Gepubliceerd op: 27 maart 2019

APG maakt vandaag bekend dat het heeft toegezegd opnieuw kapitaal te investeren in de verdere groei van de succesvolle hotelketen CitizenM. Tegelijkertijd wordt bekendgemaakt dat GIC, het staatsfonds van Singapore een belang van 25% verwerft in CitizenM. Daarmee wordt de onderneming gewaardeerd op ongeveer €2 miljard. Bovendien verschaffen GIC en oprichter Rattan Chadha (middels KRC Capital) ook eigen vermogen voor de verdere groei. In totaal bedraagt het beschikbare eigen vermogen dat door de huidige drie eigenaren is verschaft €750 miljoen.

 

Sterke investeringscase

APG belegt voor zijn pensioenfondsen in hotels, omdat die een aantrekkelijk lange termijn rendement bieden bij een risico dat daarmee in balans is. ‘Hotels liften mee op wereldwijde megatrends. Denk aan het flink groeiende toerisme, mede als gevolg van de wereldwijd opkomende middenklasse’, zegt Robert-Jan Foortse, hoofd Europees vastgoed. Hij noemt ook de opkomst van de belevenisseneconomie. ‘Moderne reizigers zijn op zoek naar beleving en hechten in mindere mate aan materiële zaken. Reizen is een belangrijke vorm van beleving. Moderne reizigers, waaronder de millenials, stellen overigens ook andere eisen aan hun accommodaties.’

 

Hotelbeleggingen hebben de afgelopen jaren goed gerendeerd. Onder andere door de hoge bezettingsgraad en oplopende kamerprijzen vanwege het groeiend aantal toeristen en zakenreizigers. Hierdoor is de waarde van het onderliggende vastgoed, vaak in binnensteden, de afgelopen jaren toegenomen. Het jaarrendement kwam in de dubbele cijfers uit.

Naast genoemde CitizenM en Archer Hotel Capital heeft APG in Europa ook nog een belang in The Student Hotel. Verder heeft APG private belangen in hotels en hotelketens in Brazilië en India, alsmede belangen in beursgenoteerde hotel ondernemingen. In totaal bedragen de hotelbeleggingen meer dan €2 miljard, circa 5% van de totale vastgoedportefeuille met een omvang van €42 miljard.

 

CitizenM

CitizenM bestaat nu 11 jaar en groeit snel. APG is vanaf het begin als investeerder betrokken bij de onderneming. CitizenM biedt reizigers betaalbare luxe in een groot aantal steden. Op dit moment heeft CitizenM 15 operationele hotels in steden als Amsterdam, Rotterdam, London, Parijs, Kopenhagen, New York, en Taipei. Daarnaast heeft de onderneming 25 hotels in aanbouw in onder andere Boston, Seattle, San Francisco, Los Angeles, Washington, Miami, Shanghai en Kuala Lumpur.

 

Archer Hotel

Onlangs werd ook al bekend gemaakt dat APG via Archer Hotel Capital de investering in een aantal Europese tophotels heeft vergroot. APG belegde sinds 2006 samen met Host Hotels & Resorts en GIC in een bedrijf dat elf Europese hotels in eigendom heeft met een waarde van €2 miljard. Samen met GIC heeft APG de aandelen van de derde partner, Host Hotels, overgenomen. De hotels zijn nu eigendom van de nieuw opgerichte joint venture, genaamd Archer Hotel Capital.

 

De hotels staan in West-Europese steden, waaronder Londen, Barcelona, Brussel, Parijs en Berlijn. In Nederland gaat het om het Hilton op Schiphol en het Renaissance Hotel in Amsterdam.