‘Net Zero’ framework helpt APG klimaatambities klanten te realiseren

‘Net Zero’ framework helpt APG klimaatambities klanten te realiseren

Gepubliceerd op: 11 augustus 2020

Samen met andere grote beleggers heeft APG het ‘Net Zero Investment Frameworkgepubliceerd. Dit raamwerk biedt beleggers praktische handvatten voor het aanpakken van klimaatverandering en het realiseren van een CO2-neutrale economie in 2050.

 

Met het Net Zero Investment Framework (NZIF) kunnen beleggers hun portefeuilles in lijn brengen met de klimaatdoelstellingen van Parijs. Dat wil zeggen dat de portefeuille bijdraagt aan het doel om  de wereldwijde netto-uitstoot van broeikasgassen in 2050 tot nul terug te brengen. Het raamwerk is ontwikkeld door ruim zeventig grote beleggers op initiatief van de Institutional Investor Group on Climate Change (IIGCC). APG was medevoorzitter van dit initiatief.    

 

Commitment aan de Parijse klimaatdoelen

‘APG wil samen met haar pensioenfondsklanten bijdragen aan de doelstelling van het Akkoord van Parijs om de opwarming van de aarde tot ruim onder de twee graden te houden’, zegt Lucian Peppelenbos, Senior Responsible Investment & Governance Specialist bij APG Asset Management. ‘ABP, onze grootste klant, heeft zich eerder dit jaar uitgesproken voor een klimaatneutrale beleggingsportefeuille in 2050. Dit raamwerk helpt ons om die toezeggingen na te komen.’

In het NZIF staan principes en minimumvereisten voor CO2-doelstellingen in beleggingsportefeuilles en voor het investeren in klimaatoplossingen, zoals hernieuwbare energie, klimaatneutrale gebouwen en technologie voor efficiënte energie. Ook wordt aangegeven welke tools en methodes daarvoor het beste kunnen worden gebruikt. Dit wordt gedaan voor de algehele beleggingsstrategie, en op het niveau van de beleggingcategorieën aandelen, bedrijfsobligaties, staatsobligaties en vastgoed.

 

Doelstellingen van onze klanten

APG en haar klanten hebben al klimaatdoelstellingen voor 2025, zoals beleggen in hernieuwbare energie (ABP: € 15 miljard) en het verminderen van de CO2-voetafdruk van de aandelenportefeuille (-40%). Door het NZIF kunnen we die doelstellingen combineren in een samenhangend raamwerk dat vergelijkbaar is voor de gehele beleggingssector. APG is een van de vijf grote beleggers die meedoen aan een proef met het raamwerk. Peppelenbos: ‘Als verantwoorde langetermijnbelegger willen we het raamwerk uitproberen, begrijpen welke gevolgen het heeft en bepalen hoe we het in onze beleggingsportefeuille kunnen toepassen.’

Het voorlopige raamwerk is nu gepubliceerd voor openbare consultatie. IIGCC wil graag feedback van beleggers en andere stakeholders om het raamwerk te verbeteren én om er zeker van te zijn dat goed naar alle relevante benaderingen is gekeken. Het is de bedoeling dat beleggers het definitieve raamwerk gaan gebruiken volgens het principe ‘pas toe of leg uit’.   

Gepubliceerd in deze collectie(s)

Verantwoord beleggen

Collectie - Duurzaamheid, Lange termijn beleggen