Op donderdag 22 december heeft een meerderheid van de Tweede Kamer vóór het aannemen van het wetsvoorstel voor de Wet toekomst pensioenen (Wtp) gestemd. Positief is dat de regeringscoalitie ook op de steun van GroenLinks en PvdA kon rekenen, waarmee ze potentieel ook over een meerderheid in de Eerste Kamer beschikt.
Het aannemen van het wetsvoorstel is goed nieuws voor deelnemers en werkgevers, omdat het een pensioenstelsel dat voldoet aan de eisen van deze tijd, onder handbereik brengt. Ook APG als uitvoeringsorganisatie keek uit naar dit nieuws.
Voorzitter raad van bestuur Annette Mosman: “Om als uitvoeringsorganisatie op tijd klaar te zijn voor de transitie, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid is over de invulling van het nieuwe stelsel. Het aannemen van het wetsvoorstel voor de Wtp door de Tweede Kamer is een belangrijke stap op weg naar die duidelijkheid. We zijn met name blij dat de amendementen over een collectieve uitkeringsfase en over verruiming van de standaardmethode bij invaren afgelopen dinsdag zijn aangenomen. Beide zijn belangrijke wijzigingen die het wetsvoorstel beter uitvoerbaar maken.”
Om een Kamermeerderheid voor de Wet toekomst pensioenen te bereiken, moest gestemd worden over 45 amendementen en 50 moties. Deze stemming heeft plaatsgevonden op 22 december. Daarbij zijn de belangrijkste amendementen en moties van GroenLinks en PvdA aangenomen – een voorwaarde van deze partijen om hun steun te verlenen aan het wetsvoorstel. Het gaat hierbij om drie amendementen gericht op reductie van de zogeheten ‘witte vlek’ (werknemers die geen pensioen opbouwen) en een motie over zware beroepen. In de motie wordt de regering verzocht om na afloop van de huidige regeling in 2025 met een nieuwe regeling voor eerder uittreden te komen, die beter gericht is op zware beroepen.
Nu de Tweede Kamer akkoord is, staat de wettekst vast en kan deze naar de Eerste Kamer. Deze zal starten met behandeling van de conceptwetgeving in januari. Er wordt gestreefd om de Wet toekomst pensioenen in te laten gaan op 1 juli 2023.