Lancering website OnsNieuwePensioen

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022

Iedereen die meer wil weten over het nieuwe pensioenstelsel kan vanaf donderdag 25 augustus terecht op onsnieuwepensioen.nl. Op deze site wordt op eenvoudige wijze uitgelegd wat pensioen is, waarom het pensioenstelsel wijzigt, wat hetzelfde blijft en wat er verandert.

 

Ieder onderwerp op de site bevat een korte algemene uitleg, een animatie en antwoorden op veelgestelde vragen. Daarnaast is er een praktisch overzicht van wat men nu al zelf kan doen aan het inkomen voor later. De website is ontwikkeld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en de stichting Lezen en Schrijven. Ook de Pensioenfederatie nam deel aan deze werkgroep, evenals medewerkers van ABP en APG.

 

Google
Communicatieadviseur Viviane Kusters, die namens APG meedacht: “Vorig jaar hebben we een onderzoek gedaan waarbij we keken naar pensioengerelateerde zoekopdrachten in Google. Daaruit bleek dat het aantal zoekvragen waarin het woord pensioen voorkwam structureel was gestegen sinds 2017, met zo’n 70 procent. Natuurlijk zoeken veel mensen naar informatie over hun eigen pensioen, maar er bleek ook een grote behoefte aan algemene informatie. Bijvoorbeeld over hoe pensioen is geregeld en wat er gaat veranderen met de nieuwe regels.”

 

De mensen die via Google op zoek gingen naar pensioen bleken op heel veel verschillende websites terecht te komen, vervolgt Viviane. “Ook vaak op sites met onjuiste, onvolledige of commerciële informatie. Gelukkig is er nu een neutraal platform waar mensen duidelijke en begrijpelijke informatie kunnen vinden over wat er gaat veranderen. De timing is ook goed. Bij berichtgeving in de media over het nieuwe stelsel bleek de zoekvraag in het verleden namelijk steeds explosief te stijgen. In juni 2019 - rondom het sluiten van het voorlopige pensioenakkoord - werd bijvoorbeeld maar liefst 1,4 miljoen keer gezocht naar pensioengerelateerde informatie. Het is dus mooi dat deze website er is voordat de Tweede Kamer zich in september weer buigt over het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel.”


De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is een uitwerking van een breed pakket van afspraken tussen het kabinet en sociale partners uit 2019. De Wtp is nog in behandeling en kan dus nog wijzigen. Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, gaan de nieuwe regels voor pensioen naar verwachting per 1 januari 2023 in.

 

Werkenaanonspensioen.nl

De organisaties die aan onsnieuwepensioen.nl werkten, bedachten eerder al een set communicatiemiddelen voor de site werkenaanonspensioen.nl. Die site is speciaal gericht op pensioenprofessionals. Je vindt er bijvoorbeeld factsheets, infographics, animaties en artikelen over de veranderingen in pensioenregels en wat juist hetzelfde blijft. Organisaties kunnen deze gebruiken in onder meer nieuwsbrieven, presentaties of artikelen.