Bestuursvoorzitter APG deelt op BNR Nieuwsradio zowel vertrouwen als zorgen over de komst van het nieuwe stelsel
Wat zijn de grootste hobbels die pensioenuitvoerders moeten nemen in aanloop naar de nieuwe pensioenwet? Annette Mosman, bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder APG en Topvrouw van 2022, beantwoordt deze vraag in The Daily Move van BNR Nieuwsradio.
Na 15 jaar touwtrekken stemde de Tweede Kamer in december met een ruime meerderheid in met het wetsvoorstel voor een nieuwe pensioenwet. Het is nog wachten op een definitieve go van de Eerste Kamer, maar de belangrijkste horde is genomen. Dat betekent dat pensioenuitvoerders aan de slag moeten. In het radioprogramma The Daily Move van 12 januari vragen presentatoren Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn zich af wat de grootste hobbels zijn die pensioenuitvoerder moeten gaan nemen nu. In de studio gaat bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder APG en Topvrouw van 2022, Annette Mosman, hierover met hen in gesprek.
Nieuwe fabriek
“Nu het wetsvoorstel is goedgekeurd, is voor ons als uitvoerder duidelijk wat er moet gebeuren”, start Mosman die aangeeft heel tevreden te zijn over de nieuwe pensioenwet. “We moeten natuurlijk nog wachten op de behandeling in de Eerste Kamer die start op 17 januari, maar ik voorzie daarin geen problemen. APG kon echter niet wachten op het definitieve akkoord en wij zijn dus al twee jaar bezig met de voorbereiding van de nieuwe wet.” Dat gebeurt, zo illustreert de bestuursvoorzitter, door een nieuwe fabriek, met meer mensen, op te zetten terwijl de oude nog gewoon doordraait. “En dat met de krappe arbeidsmarkt waarin we nu zitten.”
Mosman: “We werken nu voor 4,8 miljoen deelnemers van acht fondsen en elke dag gaan ook weer nieuwe met pensioen. Al deze mensen gaan bij het ingaan van de nieuwe wet, tussen 1 januari 2025 en 1 januari 2027, effectief tegelijk met pensioen. Voor elk van hen moet dan het persoonlijke pensioenpotje, de aanspraak, op orde zijn. Die operationele kant wordt heel uitdagend.” De data op orde krijgen hoort daar ook bij. “We sluiten 100 jaar pensioen af en APG is al drie jaar bezig om alle data op orde te krijgen. Opschonen, aanvullen, dossiers lichten. Om de aanspraken van de deelnemers helemaal goed neer te zetten.”
Veel vragen
Die operationele kant is echter niet de grootste hobbel waar Mosman zich zorgen over maakt. “Communiceren met de deelnemers over het nieuwe pensioenstelsel en hun vertrouwen erin; daar maak ik me zorgen over. Deze overgang zorgt voor heel veel vragen en dat kan het huidige klantcontactcentrum niet aan. Dus we moeten aan de slag met robots en goede vragenlijsten.”
Nieuwswebsite Follow the Money schreef recent over een verwachte hoos van rechtszaken als de nieuwe pensioenwet ingaat, gaat Liesbeth Staats verder. Is Mosman daar nog bang voor? “Nee, er zijn veel partijen die erop toezien dat de 1600 miljard euro pensioengeld op een juiste manier verdeeld wordt”, antwoordt Mosman.
En maakt pensioenuitvoerder APG zich nog zorgen om de doorsneepremie (deze zorgt er nu voor dat jongeren meebetalen aan het pensioen van ouderen. In het nieuwe stelsel wordt deze systematiek afgeschaft)? Ook daar antwoordt Mosman met nee. “Mogelijke ongelijkheid wordt door de fondsen opgelost en De Nederlandsche Bank ziet toe dat dat evenwichtig gebeurt.” De deelnemers die dit betreft, de veertigers, zien hun compensatie hiervoor al gelijk in hun eigen pensioenpotje voor januari 2027.
Tot slot haalt Staats aan dat een omvorming van dit formaat nu al wordt aangeduid met toeslagenaffaire 2.0. Mosman vergelijkt het echter met de invoering van de euro. “Zo groot is ook de transitie naar dit nieuwe pensioenstelsel. En het gaat om hier om een eerlijke en rechtvaardige verdeling van 1600 miljard euro. De complexiteit van de nieuwe regeling valt wel mee en wat de operatie betreft zijn we als uitvoerder hierop voorbereid.”
Het gehele interview met Annette Mosman is beluisteren via
The Daily Move | 12 januari | BNR Nieuwsradio en start gelijk in het tweede uur van de uitzending