APG start flexibel werken in volledig vernieuwde kantoorgebouwen

Gepubliceerd op: 3 september 2021

Na ruim anderhalf jaar van lockdowns en thuiswerken, zet Nederland langzaam de eerste stappen richting kantoor. Maar is ‘op de zaak’ werken nog wel hetzelfde als voor de pandemie? APG zet volledig in op flexibel werken. Mét flink vernieuwde kantoren in Heerlen en Amsterdam. Maar zo’n andere manier van werken in een nieuwe omgeving: gaat dat wel meteen goed? En hoe gaat die nieuwe werkplek er eigenlijk uitzien?

Het lijkt bijna zo gepland: de grondige renovatie van het APG-pand aan de Amsterdamse Basisweg die grotendeels parallel loopt aan de periode van thuiswerken door de coronapandemie. Toch is het louter toeval. Het project Workspace, waarin APG-medewerkers begeleid worden flexibel te gaan werken in een volledig vernieuwd – en verduurzaamd – pand, startte ver voor corona.

De crisis zorgde wel voor een aanvulling op het oorspronkelijke concept. Paul Donners, programmadirecteur Realisatie Edge West: “Thuiswerken was wel onderdeel van flexibel werken, maar in de praktijk nog zeker niet gangbaar. De lockdowns hebben wel bewezen dat thuiswerken, zeker als je je moet focussen, ideaal kan zijn. Op de nieuwe werkvloeren ligt daar, mede door die ervaring, minder nadruk op.”

Handdoekje leggen

Het moet voor menig medewerker een flinke stap zijn, van een meer klassieke werkomgeving met vaste tijden en werkplekken naar thuiswerken en flexibel werken in een nieuw pand. En dat in krap twee jaar tijd. Een geslaagde uitwerking zie je pas in de praktijk, voorspelt Paul. En die komt met de nodige uitdagingen. “Collega’s zitten straks niet meer heel de dag op dezelfde stoel. Het is zoeken naar de juiste combi tussen activiteit en werkplek. We gaan in elk geval geen handdoek neerleggen. Ga je naar een vergadering? Dan neem je al je spullen mee.”

Zoveel generaties, zoveel wensen
De inrichting van het vernieuwde pand, Edge West (waarin APG één van de huurders is), zal volledig zijn gemodelleerd op dit meer ‘nomadische’ bestaan van de werknemer. Dat geldt overigens ook voor het kantoor in Heerlen. Architectenbureau Fokkema & Partners nam de opdracht aan. Uitdagingen genoeg, vertelt architect Rick Rijkse. Vooral omdat er in een grote organisatie als APG ook veel verschillende stemmen zijn. Rijkse: “APG is een organisatie waarin verschillende generaties werken. Dat leidde tot uiteenlopende en soms ook tegenstrijdige wensen. Juist door de gebruiker te spreken en centraal te stellen, hebben we een passend ontwerp kunnen maken.”

Toekomstbestendig

Een ontwerp met meer diversiteit aan werkplekken én meer ruimte voor videocalls, zegt architect Noëlle Huijgen. “Door corona nam de behoefte toe aan zowel digitale ontmoetings- en overlegmogelijkheden, als aan voorzieningen hiervoor op kantoor. Videoconferencing is een belangrijk communicatiemiddel geworden. Dat wordt gefaciliteerd met clusters op de werkvloer waar teams digitaal kunnen vergaderen. Die combinatie zat gelukkig al in het Workspace-concept. Dat blijkt toekomstbestendig.”

 

Maar hoe gaat dat nu allemaal uitzien? De video hieronder geeft al een mooi beeld.