APG investeert in verantwoord beheerde productiebossen

Gepubliceerd op: 17 mei 2021

APG investeert, namens zijn pensioenfondsklant ABP, in de overname van een groot productiebos in Chili. Deze bossen hebben het FSC-keurmerk. Dit betekent dat ze bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en in het beheer rekening wordt gehouden met het sociale en economische welzijn van werknemers en lokale gemeenschappen. Zo leveren deze bossen niet alleen een mooi rendement op voor de deelnemers van ABP, maar ze dragen ook bij aan een leefbare planeet.

De overname wordt gedaan door een samenwerkingsverband van drie partijen: de Timber Investment Group (TIG) van de Zuid-Amerikaanse investeringsbank BTG Pactual, het Canadese British Columbia Investment Management Corporation (BCI) en APG, die handelt namens pensioenfondsklant ABP. De partijen richten gezamenlijk een nieuwe joint venture op die 385.5 miljoen dollar investeert.

Dit nieuwe concern wordt eigenaar van de ruim 80.000 hectare Chileens productiebos. Dat is ongeveer vijftien keer zo groot als Nationaal Park de Hoge Veluwe. Daarmee wordt dit nieuwe bedrijf de op twee na grootste houtproducent van Chili.

"Deze transactie helpt ons niet alleen om winstgevende en langetermijnrendementen te realiseren voor onze pensioenfondsklant ABP en hun deelnemers, maar past ook bij onze ambitie om samen te werken met gelijkgestemde investeerders om bij te dragen aan duurzaamheid", zegt Vittor Cancian, Senior Portfolio Manager van APG. “Deze bossen zijn gecertificeerd door het Forest Stewardship Council (FSC), een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Het FSC-keurmerk stelt bedrijven en consumenten in staat om te kiezen voor hout, papier en andere bosproducten gemaakt met materialen uit goed beheerde bossen."

 

Gerrity Lansing, hoofd van TIG en partner bij BTG Pactual: “De Timberland Investment Group is al meer dan tien jaar op zoek naar een mogelijkheid om onze aanwezigheid in Chili te versterken. Deze transactie biedt de schaalgrootte die we zochten en voldoet aan onze hoge duurzaamheidseisen. We zijn verheugd om samen met BCI en APG, twee van 's werelds toonaangevende pensioenuitvoerders, te investeren.”

 

Met de investering draagt APG namens ABP bij aan de totstandkoming van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Vereningde Naties. Deze Verantwoorde Ontwikkelingsdoelen zijn in 2015 vastgesteld om tot een betere en duurzamere wereld te komen. APG draagt hieraan bij door  bij elke beleggingsbeslissing te beoordelen of rendement, risico, kosten én de prestaties van deze beleggingen op het gebied van duurzaamheid in de juiste verhouding aanwezig zijn.