‘Als ik niet snel werk vind, moet ik een uitkering aanvragen’

Gepubliceerd op: 25 november 2021

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds?

Nikki Dix-Stork (26) werkte na haar hbo-studie fulltime in een supermarkt, maar kwam thuis te zitten met een burn-out. “Het werk ging me helemaal tegenstaan.”

 

Nikki Dix-Stork (26)

Beroep: Startende ondernemer

Werkt wekelijks: Ongeveer 40 uur per week

Inkomen: Tot 1 december € 1972 bruto uit loondienst, daarna waarschijnlijk € 1636 ww-uitkering.

Spaargeld: Geen.

Pensioen geregeld? Bouwde een beetje pensioen op bij haar vorige baan.

 

Wat doe je voor werk?

“Op het moment ben ik werkloos. Of nou ja, ik ben kortgeleden mijn eigen bedrijfje gestart, maar daar verdien ik nog geen geld mee. Nadat ik tweeënhalf jaar geleden mijn hbo-studie vrijetijdsmanagement had afgerond, kon ik geen werk vinden in die branche. Daarom ben ik voltijd gaan werken in de supermarkt, waar ik al sinds mijn 16de een bijbaantje had als versmedewerker. Ik vond zo’n vast contract wel fijn. Verstand op nul, lekker geld verdienen en sparen. Tot ik er helemaal klaar mee was.”

 

Waarom was je er klaar mee?

“Na een tijdje ging het me helemaal tegenstaan. Ik werd niet uitgedaagd, was mijn ambitie kwijt en had het gevoel dat ik geleefd werd. Steeds vaker dacht ik: ik heb een hbo-diploma, wat doe ik hier? Maar ja, werk vinden in ‘mijn’ branche was nog niet zo makkelijk, zeker niet sinds de corona-uitbraak. Ik heb een keer of tien gesolliciteerd, meestal hoorde ik niets terug. De keren dat ik wel op gesprek mocht komen, liepen op niets uit. Bijna overal vroegen ze meer werkervaring.”

 

Wat heb je toen gedaan?

“Op een gegeven moment zat ik thuis met een burn-out, door een opeenstapeling van dingen. Ik was geestelijk en lichamelijk op. Na een maand in de ziektewet moest ik van mijn werkgever en bedrijfsarts alweer gaan opbouwen. Ik heb meerdere keren aangegeven dat het niet ging, maar daar werd niets mee gedaan. Ik werd er doodongelukkig van. Uiteindelijk heb ik in overleg besloten mijn contract te beëindigen. Ik ben op 1 oktober gestopt en krijg tot 1 december doorbetaald. Het was de bedoeling dat ik op die datum een nieuwe baan zou hebben, maar het ziet er niet naar uit dat dat gaat lukken. Dan moet ik een uitkering aanvragen. Dat is niet het einde van de wereld, maar ik vind het best eng.”

 

Wil je wel een baan zoeken, nu je net een bedrijfje bent gestart?

“Ik ben wel aan het solliciteren, maar eerlijk gezegd heb ik er geen zin meer in. Ik vind het heerlijk thuis. Ik heb eindelijk tijd voor het huishouden en onze kittens, en kan veel tijd investeren in mijn bedrijf en mijn herstel. Maar ik verdien nog niets, dus het zou verstandig zijn om in ieder geval een baan te hebben tot ik fulltime kan leven van mijn onderneming. Aan de andere kant gaat dat ten koste van de tijd die ik in mijn bedrijf kan steken. Ik vind het lastig om de motivatie te vinden. Ik ben nog niet helemaal hersteld van die burn-out en als ik mezelf ga pushen wordt dat er niet beter op.”

Wat voor onderneming ben je begonnen?

“Ik ga ondernemers helpen met hun visuele merkidentiteit en online zichtbaarheid op sociale media. Ik krijg veel energie van het ondernemen en vind het leuk om anderen te helpen. Ik hoop dat ik dit in de toekomst fulltime kan doen, en zo ook financiële vrijheid mag ervaren. Maar eerst nog even keihard aan de slag.”

 

Hoeveel verdiende je bij de supermarkt?

“Gemiddeld tussen de 1700 en 1800 euro per maand. In de drukkere periodes en met overuren liep dit vaak op tot 2000 euro.”

 

Was je daar blij mee?

“Nee, het was iedere maand een beetje krap. Maar mijn man en ik konden er vorig jaar wel een huisje mee kopen in het centrum van Utrecht. We kregen een hypotheek voor 270.000 euro en hebben 271.500 betaald. Als we het nu verkopen, maken we er denk ik al een ton winst op. In een jaar tijd, bizar. Maar we blijven nog wel even zitten.”

 

Hoe kom je nu rond?

“Ik heb 3500 euro bruto meegekregen als vergoeding van de supermarkt. Geen vetpot, maar het is íéts. En ik krijg dus nog doorbetaald tot 1 december, al is dat aanzienlijk minder dan toen ik nog werkte, want toen maakte ik ook overuren.”

 

Wat zijn je maandelijkse vaste lasten?

“Aan onze hypotheek zijn we 937 euro kwijt, aan inboedel-, rechtsbijstand- en reisverzekeringen samen zo’n 100 euro. We hebben allebei een zorgverzekering van 140 euro en een telefoonabonnement à 40 euro per maand. Voor tv en internet betalen we 66 euro. Energie kost ons straks 98 euro. Verder leasen we een auto, dat kost ons inclusief verzekering ongeveer 400 euro per maand.”

 

Waar geef je nog meer veel aan uit?

“Ik investeer veel in mezelf en mijn bedrijf. Zo volg ik zelfontwikkelingscursussen of masterclasses om mijn kennis te vergroten. Ook bestellen we iedere week wel een keer eten, maar dat betekent niet dat we dan voor 50 euro aan sushi in huis halen. Het is vaak een frietje of pizza, of afhaaleten. Ik denk dat we daar op jaarbasis veel geld mee kunnen besparen. Uiteten gaan vinden we ook heerlijk, maar dat doen we alleen wanneer we er de financiële ruimte voor hebben. Dat is dus niet maandelijks.”

 

Waar bespaar je op?

“We gaan niet vaak op vakantie. Tijdens mijn burn-out zijn we naar Curaçao gegaan omdat we dat echt even nodig hadden, maar dat was de eerste keer in zes jaar dat we samen weggingen. Als we wat meer te besteden hebben, willen we graag de wereld over reizen. Waar ik ook op bespaar, is de kapper. Daar ga ik maar één of twee keer per jaar heen. O, en we hebben Netflix, Videoland, Amazon Prime én Disney+, maar daarvan hebben we de kosten gedeeld met de familie. Dus ieder heeft één abonnement en met elkaars wachtwoord kunnen we alles kijken.”

Vanaf mijn 68ste krijg ik 250 euro aan pensioen per maand. Ja, daar schrik ik wel van

Hoeveel spaargeld heb je?

“Niets. We hebben een gezamenlijke spaarrekening waar we iedere maand 500 euro op zetten, maar daar blijft nooit iets van over. Het spaargeld dat we eerder hadden opgebouwd, zo’n 10.000 euro, is helaas opgegaan, onder meer door onze reis naar Curaçao, doordat we zijn opgelicht en door het kopen van een huis.”

 

Ho, stop: opgelicht?

“Ja, een paar jaar geleden liep het contract van onze oude woning af en we zochten wanhopig een nieuwe huurwoning. Op Marktplaats had ik een bericht geplaatst dat we een woning zochten, waarschijnlijk heeft de oplichter mij zo gevonden. ‘Bedankt voor je interesse in de woning’, antwoordde hij. Ik had op zoveel dingen gereageerd dat ik geen twee keer nadacht. Hij woonde in Zweden, zei hij, en had in Nederland een huisje gekocht als investering. Het klonk heel geloofwaardig. Het verhaal was dat we via Airbnb de woning voor een maand konden boeken om te kijken of het iets voor ons was. Via een website van Airbnb – fake, bleek achteraf – maakten we 2500 euro over. We hoorden nooit meer iets. Nu klinkt het heel stom, maar op dat moment wilden we het graag geloven. Het was een harde les.”

 

Iets heel anders: ben je bezig met je oude dag?

“Nu ik ondernemer ben, moet ik wel uitzoeken wat ik precies moet regelen. Ik weet er nog niet veel van, behalve dat ik het zelf moet ophoesten. Ik heb wat opgebouwd bij de supermarkt, maar dat is geen vetpot.”

 

Maak je je daar zorgen over?

“Ja, wel een beetje. Zeker omdat ik nog in de beginfase zit van mijn bedrijf. Ik moet later wel kunnen rondkomen.”

 

Hoeveel zou je per maand krijgen als je nu met pensioen gaat?

“Volgens mijn pensioenoverzicht is het verwachte bedrag 1.558 euro per maand. Maar dat is vast het bedrag als ik dit werk zou blijven doen tot mijn pensioen… O wacht, tot nu toe is de opbrengst 177 euro per maand netto, staat er. Vanaf mijn 68ste krijg ik 250 euro per maand. Ja, daar schrik ik wel van. Maar ik probeer me er nu maar niet druk over te maken. Het komt vast wel goed. Ik ben al kleinschalig begonnen met beleggen bij Peaks. Daar kun je dat doen met je wisselgeld. En ik wil me nog meer verdiepen in beleggen en investeren wanneer mijn onderneming financieel sterker is. Dan zet ik ook een deel van mijn winst apart als oudedagsreserve of vraag een lijfrenteverzekering aan.”

 

Hoe zie je je leven voor je als je gepensioneerd bent?

“Ik hoop dat we dan nog allebei gezond zijn, dat we een lekker zakcentje hebben opgebouwd en onbezorgd kunnen genieten. Een leuk huisje kopen op Curaçao of in Italië: dat zou toch mooi zijn?"