ABP en bpfBOUW investeren €400 miljoen in betaalbare woningen

Gepubliceerd op: 15 november 2023

ABP en bpfBOUW steken 400 miljoen euro in betaalbare (zorg)woningen in Nederland. Hiertoe is door de twee pensioenfondsklanten van APG, samen met vastgoedinvesteerder Bouwinvest, het Dutch Social Impact Real Estate Partnership opgericht.

 

Het voornaamste doel van dit partnerschap is om betaalbare (zorg)woningen in het sociale en het lage middenhuursegment toe te voegen en te behouden. Het gaat om woningen met een huurprijs tussen de 650 en 960 euro. De focus ligt op woningen voor groepen mensen die nu moeilijk aan geschikte woonruimte kunnen komen.

 

APG investeert namens ABP 250 miljoen euro in het partnerschap. “ABP wil alle deelnemers nu en in de toekomst een goed pensioen bieden”, zegt Robert-Jan Foortse, Hoofd Europees vastgoed bij APG. “Een pensioen waarvan ze kunnen genieten in een leefbare wereld. In het verlengde hiervan heeft ABP de nadrukkelijke ambitie geuit om bij te willen dragen aan het oplossen van de huidige problemen op de Nederlandse woningmarkt. Het is vervolgens aan APG om invulling te geven aan die ambitie. De commitment aan dit Dutch Social Impact Real Estate Partnership is een eerste stap van die invulling.”

 

Naast de 250 miljoen euro van ABP, draagt bpfBOUW via Bouwinvest 150 miljoen bij. Van het geïnvesteerde geld gaat minimaal 80 procent naar (zorg)woningen, en maximaal 20 procent naar ander maatschappelijk vastgoed zoals scholen of buurtcentra. Alle gebouwen worden energie-efficiënt, klimaatbestendig en duurzaam.