"We kunnen nu vrij ontspannen onderhandelen met de Britten"

Gepubliceerd op: 21 mei 2021

Na de Brexit lijkt de Britse markt minder aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers. Wat doet de Britse regering? Ze vraagt buitenlandse beleggers om advies. Een van hen is Gert Dijkstra, senior managing director van APG Asset Management. Wat bepleit hij? En hoe aanlokkelijk is de Britse markt nog voor Nederlandse pensioenfondsen?

 

Hoe houden we onze Britse economie interessant voor buitenlandse investeerders nu de Brexit een feit is? Met die vraag in het achterhoofd lanceerde de Britse minister van Handel en Investeringen Gerry Grimstone eind april de ‘Investment Council’. Een adviesorgaan dat bestaat uit bestuurders van veertig grote internationale bedrijven uit verschillende sectoren: van Airbus tot Kraft Heinz, van Deutsche Post tot Hewlett Packard en Morgan Stanley. Namens de enige Nederlandse deelnemer APG zit Gert Dijkstra in deze Investment Council. De denktank adviseert de Britse regering hoe het Verenigd Koninkrijk een interessante markt kan blijven voor buitenlandse beleggers en investeerders, bijvoorbeeld waar het gaat om wetgeving en fiscale regels. Doel is dat de investeerders het Verenigd Koninkrijk niet de rug toekeren en Britse banen behouden blijven

 

Is het Verenigd Koninkrijk, dat zich met de Brexit heeft geïsoleerd, voor een pensioenfonds nog wel een belangrijke markt om in te beleggen?

Dijkstra: "Zeker, de Britse economie behoort ook na de Brexit nog steeds tot de mondiale Top-5. Het is een open en goed gereguleerde economie die voor ons erg toegankelijk is, ook door de taal. Daar komt bij dat de Britten al sinds de jaren tachtig ruime ervaring hebben met privatisering, destijds onder aanvoering van Margaret Thatcher. Waardoor ze goed bekend zijn met publiek-private samenwerking. Een constructie waar wij vaak en graag gebruik van maken. Namens onze klanten beleggen wij al zo’n twintig jaar in het Verenigd Koninkrijk. We hebben goede contacten opgebouwd, onder andere bij de Britse ambassade en het Ministerie van Handel. De Britten op hun beurt vinden ons een interessante gesprekspartner; mede omdat we bij elkaar voor zo’n 35 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk hebben belegd."

 

Waarin zoal?  

"APG heeft geïnvesteerd in onder andere hotels zoals van CitizenM, havens, huur- en koopwoningen. En we beleggen ook in winkelcentra en allerlei infrastructuur, zoals windmolenparken of het waterbedrijf van Londen. Ook tijdens de Brexit-onderhandelingen zijn we doorgegaan met investeren, zoals in woningen in Londen en een groot winkel- en recreatiecentrum in Edinburgh." 

 

Wat is het gemiddelde rendement van al die Britse investeringen?

"Dat weet ik niet exact, zo kijken wij er niet naar. We vergelijken geen rendementen tussen landen c.q. regio’s, maar tussen thema’s of sectoren. Maar over het algemeen zijn de langjarige rendementen goed."

   

Is de Brexit nadelig voor een pensioenbelegger als APG? 

"Op het eerste gezicht wel: wij zijn bij uitstek een langetermijnbelegger, die gebaat is bij rust, zekerheid en voorspelbaarheid. Nou, dat kan je wel vergeten bij zo’n ingrijpende uittreding uit de EU. Daar zaten wij echt niet op te wachten. Bijkomend nadeel is dat wij echt een “maatje” zijn verloren; bij onze pensioen-lobby in Brussel stonden zij vaak aan onze kant, omdat hun pensioenstelsel vergelijkbaar was met het onze. Zij bepleitten vaak dezelfde belangen bij de EU als wij."

 

Stijgen door de Brexit de prijzen van mogelijke beleggingsobjecten, en krijgen jullie last van nieuwe regelgeving?

"Het proces van vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft gezorgd voor prijsfluctuaties van - potentiële - beleggingen in de Britse valuta op korte termijn. Eerst daalden ze, daarna liepen ze op. Op langere termijn zal dat uitmiddelen naar reële marktprijzen. Tot dusver heb ik geen signalen dat nieuwe regelgeving ons hindert in het doen van beleggingen in de VK."

Wij hopen als investeerders op een atmosfeer waarin wij ons welkom voelen om de Britse markt te betreden

Heeft de Brexit voor een pensioenbelegger als APG ook voordelen?

"Zeker, ieder nadeel heeft ook hier zijn voordeel. Bijvoorbeeld omdat de Britse regering flink gaat investeren in zaken als hernieuwbare energie, mobiliteit en infrastructuur. Voor vrijwel iedere investering geldt: liefst zo duurzaam mogelijk. Precies wat wij ook nastreven. Zo willen ze vier miljard Britse Pond steken in transport tussen steden, denk aan wegen en spoorlijnen. En ze gaan binnen de telecommarkt investeren in zowel kabels als glasvezel, waar wij eveneens kansen in zien; zie ook onze recente joint venture met KPN, voor de aanleg van glasvezel in Nederland."

  

Is het voor buitenlandse beleggers als APG prettig onderhandelen met de Britten nu zij zichzelf door die Brexit geïsoleerd hebben?

"Ja, dat kan ik niet ontkennen. Wij kunnen vrij ontspannen onderhandelen, al zijn wij uiteraard niet de enige buitenlandse investeerder. De Britten snappen dat ze goed op hun zaak moeten letten, nieuwe handelsovereenkomsten moeten sluiten en contacten moeten herstellen. Ze willen relaties herbevestigen of weer opbouwen. De oprichting van zo’n Investment Council past daar goed in. Je laten adviseren door grote investeerders en bedrijven uit het buitenland en informeren wat zij belangrijk vinden, vind ik echt een slimme zet. Zo zorgen ze voor meer binding. Voor APG geldt dat we door onze deelname in deze Investment Council op de eerste rij zitten als zich nieuwe investeringskansen voordoen."

 

De eerste vergadering van de nieuwe Investment Council heb je net achter de rug. Welke punten bracht jij in?

"Ik heb geschetst dat voorspelbaar overheidsbeleid voor ons als langetermijnbelegger cruciaal is. Ten tweede dat wij namens onze klanten een beweging maken naar steeds meer verantwoord beleggen; en daar dus rekening mee houden in ons beleggingsbeleid. En als derde punt dat wij gebaat zijn bij een goed klimaat voor ondernemers. Als zij gestimuleerd worden om initiatieven te nemen, krijgen wij meer mogelijkheden om te beleggen. Uiteenlopend van kleine startups tot heel grote ondernemingen en initiatieven. Het gros van de andere deelnemers had soortgelijke punten, waarbij vooral de wens om verantwoord te beleggen echt een rode draad was. Wij hopen als investeerders op een atmosfeer waarin wij ons welkom voelen om de Britse markt te betreden. Ook wat betreft de fiscale mogelijkheden."

 

Tot slot, op welke punten zie je nu de grootste uitdagingen wat betreft investeren in het Verenigd Koninkrijk?   

"Voor ons tellen een stabiel politiek klimaat en consistent overheidsbeleid, met een duidelijke rol voor institutionele langetermijnbeleggers. Je ziet bijvoorbeeld dat de huidige regering nu privatisering terugdraait, onder meer op het gebied van openbaar vervoer. Ten tweede verwacht ik een niet te onderschatten concurrentie met grote beleggers."