Gepensioneerd zorgmedewerker Marianne van Keulen:
“Nadenken over zorg voor later is nog heel abstract”
Nederland vergrijst. En dat heeft invloed op bijvoorbeeld de woningmarkt, het zorgstelsel, de economie, de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel. Maar wat betekent dit voor de mensen die zelf onderdeel zijn van die vergrijzing? Marianne van Keulen (69) werkte veertig jaar in het ziekenhuis, maar is nu zelf aan de beurt om zorg te krijgen.
Haar rechterheup werd onlangs vernieuwd en ook een nieuwe knie staat op de planning. Ouderdom komt met gebreken. En dus zit er niets anders op voor Marianne van Keulen dan zich daaraan over te geven. De voormalige operatie-assistente weet maar al te goed hoe ze bij dergelijke operaties te werk gaan. Maar zelf lijdend voorwerp zijn? Dat is nieuw.
Werken met bullebakken
Marianne: “Ik heb mijn hele leven in het ziekenhuis gewerkt, veertig jaar in totaal. Eerst in Eindhoven, daarna in Veghel en Uden. Als zeventienjarig meisje begon ik in 1971 met mijn opleiding tot operatie-assistente. Niet dat dit mijn roeping was, ik wilde eigenlijk tolk-vertaler worden. Maar daar dacht mijn vader anders over. En ik luisterde braaf.”
Na een pauze van vijfenhalf jaar en de geboorte van twee kinderen pakte Marianne in 1987 haar carrière weer op. De zorg ontwikkelde zich intussen volop. Instrumentarium moderniseerde, ingrepen veranderden, protocollen werden uitgebreid. En met de komst van computers werden patiëntgegevens digitaal verwerkt. “Vroeger waren er ook bullebakken van specialisten. Tegenwoordig is de afstand tussen de specialisten en ander personeel gelukkig niet meer zo groot.”
Kleinere wereld
Uiteindelijk ging ze in 2017 met pensioen. In het begin was er nog volop afleiding. Marianne: “Mijn man was net geopereerd, dus ik kon thuis gewoon ‘doorzorgen’. Daarna was het wel wennen. En ik heb er nog steeds moeite mee. Je valt toch in een gat en mist contacten. En mijn werk was best hectisch en spannend. Daarom ben ik maar vrijwilligerswerk gaan doen. Want je wereld wordt toch een stuk kleiner. Tegelijkertijd is het ook wel fijn dat ik niet meer hoef te werken, ook omdat ik zelf steeds meer ga mankeren.”
Krakkemikkig
De zorg voor later enigszins in kaart brengen, is lastig. Marianne: “We worden misschien wel wat krakkemikkiger, maar het is toch heel abstract om over onze toekomstige zorgbehoefte na te denken. Het moeilijkste lijkt me als je wel zorg nodig hebt, maar nog geen zorgindicatie krijgt. Dan moet je alles zelf betalen. Gelukkig heb ik een goed pensioen, ik heb – met uitzondering van die pauzejaren – altijd fulltime gewerkt. Ook gaat de AOW omhoog. En ik heb een spaarpotje opgebouwd. Dan hoeven we tenminste niet meteen ons huis uit. Al hoop ik natuurlijk dat ik niet aan mijn spaargeld hoef te komen. Maar het kan gelukkig wel. Want ik vind: qua ondersteuning moet je niet te veel verwachten van je directe omgeving, zoals de buren. En ook onze kinderen willen we niet te veel belasten.”
Zorg van de toekomst
Met de zorg die zij en haar man misschien in de toekomst nodig hebben, is ze niet veel bezig. Ook al groeit de groep zorgbehoevende mensen en zijn er minder zorgverleners beschikbaar. Marianne: “Ik ga me daar nu niet druk om maken, want ik kan het toch niet oplossen. En voor de politiek is het ook lastig. Misschien zou het helpen om de eisen voor zorgverleners te verlagen. Ik denk dan aan meer praktisch geschoolde mensen die kunnen helpen met de zorg, zodat verpleegkundigen zich nog meer kunnen richten op specialistische handelingen. En de zorg aantrekkelijker maken door het salaris te verhogen. Al is dat ook niet alles. Het is gewoon zwaar werk. En die belasting weegt zwaarder dan het loon, vind ik. Dus het zou goed zijn als dat wat minder wordt.”
Digitale zorg
Voorlopig lijkt de werkbelasting in ieder geval niet omlaag te gaan, groeit de vergrijzing en staat er ook geen leger extra zorgverleners paraat. Is robotisering dan de oplossing? Marianne: “Zou zomaar kunnen. Je ziet het tenslotte ook al in verzorgingshuizen. Tegenwoordig gebeurt sowieso een hoop digitaal. Een videoconsult bij de huisarts, online afspraken maken. Dat heeft mede door corona een enorme vlucht genomen. En wie weet wat er nu uit AI voortkomt. Hopelijk kunnen we nog een hele tijd vooruit.”
- Naam: Marianne van Keulen
- Leeftijd: 69
- Woonplaats: Uden
- Burgerlijke staat: getrouwd, 2 kinderen
- Pensioendatum: 1 september 2017
- Werkgevers: Sint Joseph-ziekenhuis Eindhoven (nu Máxima MC), Sint Joseph-ziekenhuis Veghel, Bernhoven