Als het aan Donald Trump ligt, gaat woensdag 2 april 2025 de Amerikaanse geschiedenis in als ‘Bevrijdingsdag’. Hij kondigde die dag een importtarief in van 10 procent op vrijwel alle goederen uit het buitenland. Belangrijke handelspartners als de EU, China en Japan krijgen nog hogere heffingen voor hun kiezen. Wat betekent dit voor beleggers? We bellen erover met Thijs Knaap (hoofdeconoom bij APG) en Charles Kalshoven (macro-econoom en expert strateeg bij APG).
Hoe reageren de beurzen tot nu toe?
Kalshoven: “In tegenstelling tot de serieuze aankondigingen in Washington is de marktreactie tot nu toe niet heel erg fel. Aandelenmarkten in Azië en Europa daalden met zo’n 1,5 tot 3 procent. Ook de Amerikaanse markt opende op donderdag zo’n 3 procent lager. De Amerikaanse en Duitse 10-jaarsrente daalden met circa 5 tot 10 basispunten na ‘De Grote Heffingenshow’. Dat is geen kleine beweging, maar ook weer niet dramatisch. De marktreactie volgt tot nu toe grotendeels een klassiek patroon: aandelen omlaag, obligaties omhoog. Je zou kunnen zeggen dat de richting van de marktreactie wijst op een negatieve economische impact, maar dat de omvang van die reactie niet echt op een recessie duidt.”
Wat valt nog meer op aan de beurskoersen?
Kalshoven: “We zagen de tarieven om containers internationaal te verschepen de laatste weken al dalen. Mogelijk wijst dat erop dat de fysieke goederenstromen onder druk gaan komen, na het ‘hamsteren’ van de laatste maanden. Grote beursgenoteerde rederijen als Maersk zagen hun koersen flink inzakken na ‘Liberation Day’, tot wel 10 procent. Beleggers verwachten kennelijk dat rederijen last krijgen van beperkingen in de internationale handel. Maar over de hele linie lijkt het erop dat beleggers verwachten dat de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten zal worden als hij werd opgediend.”