Wat betekenen Trumps importheffingen voor beleggers?

Gepubliceerd op: 3 april 2025

Als het aan Donald Trump ligt, gaat woensdag 2 april 2025 de Amerikaanse geschiedenis in als ‘Bevrijdingsdag’. Hij kondigde die dag een importtarief in van 10 procent op vrijwel alle goederen uit het buitenland. Belangrijke handelspartners als de EU, China en Japan krijgen nog hogere heffingen voor hun kiezen. Wat betekent dit voor beleggers? We bellen erover met Thijs Knaap (hoofdeconoom bij APG) en Charles Kalshoven (macro-econoom en expert strateeg bij APG).

Hoe reageren de beurzen tot nu toe?
Kalshoven: “In tegenstelling tot de serieuze aankondigingen in Washington is de marktreactie tot nu toe niet heel erg fel. Aandelenmarkten in Azië en Europa daalden met zo’n 1,5 tot 3 procent. Ook de Amerikaanse markt opende op donderdag zo’n 3 procent lager. De Amerikaanse en Duitse 10-jaarsrente daalden met circa 5 tot 10 basispunten na ‘De Grote Heffingenshow’. Dat is geen kleine beweging, maar ook weer niet dramatisch. De marktreactie volgt tot nu toe grotendeels een klassiek patroon: aandelen omlaag, obligaties omhoog. Je zou kunnen zeggen dat de richting van de marktreactie wijst op een negatieve economische impact, maar dat de omvang van die reactie niet echt op een recessie duidt.”


Wat valt nog meer op aan de beurskoersen?

Kalshoven: “We zagen de tarieven om containers internationaal te verschepen de laatste weken al dalen. Mogelijk wijst dat erop dat de fysieke goederenstromen onder druk gaan komen, na het ‘hamsteren’ van de laatste maanden. Grote beursgenoteerde rederijen als Maersk zagen hun koersen flink inzakken na ‘Liberation Day’, tot wel 10 procent. Beleggers verwachten kennelijk dat rederijen last krijgen van beperkingen in de internationale handel. Maar over de hele linie lijkt het erop dat beleggers verwachten dat de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten zal worden als hij werd opgediend.”

Het is de vraag of Trump zich iets zal aantrekken van dalende aandelenkoersen

Wat doet de dollarkoers?
Knaap: “Die gedraagt zich raar. Bij de invoering van importheffingen zou je verwachten dat de dollar sterker wordt. De relatieve prijsveranderingen die daardoor ontstaan, verminderen namelijk het wereldwijde aanbod van de munt, waardoor hij aansterkt. Een sterke dollar doet een gedeelte van het effect van importheffingen op de handelsbalans weer teniet. In het verleden zagen we vaak ook een ‘safe haven’-effect, zelfs als de Verenigde Staten zelf de bron van economische onzekerheid vormden. Het verzwakken van de dollar is wel een signaal dat het dit keer anders is. De onzekerheid is namelijk niet puur economisch, maar ook politiek en institutioneel. Wat heb je aan je Amerikaanse dollars als de zittende regering linksom of rechtsom de toegang tot je bezittingen kan dwarsbomen of de waarde ervan kan aantasten? Alternatieve vluchtheuvels voor beleggers lijken nu goud en munten van democratieën met betrouwbaarder geachte instituties, zoals die van Japan en de eurozone.” 

Wat kunnen we de komende tijd nog verwachten?
Knaap: “De grote vraag is natuurlijk of de markt gelijk heeft en dit wel weer overwaait. Mogelijk sterkt de flauwe marktreactie Trump in zijn beleidsvoornemens. Toch lijkt het niet logisch dat de marktreactie hierbij blijft als het aangekondigde beleid ongewijzigd doorgang vindt. Of Trump zich vervolgens iets zal aantrekken van dalende aandelenkoersen is ook een open vraag. Onder zijn kiezers is aandelenbezit niet zo wijdverbreid. Bovendien is hij niet opnieuw verkiesbaar, tenzij het hem lukt om de instituties zo naar zijn hand te zetten dat hij voor een derde termijn mag opgaan. Wat we wel zeker weten is dat de economische groei wereldwijd grote schade zal ondervinden als de importheffingen op deze manier doorgaan. Dan is dat een schok van jewelste voor de sterk internationaal verweven economie. Internationaal opererende bedrijven zullen fors moeten afschrijven op hun toeleveringsketens en mogelijk zelfs over de kop gaan. Als het zover komt, dan is de correctie van de S&P 500 die we dit jaar tot nu toe hebben gezien nog niets. Het hangt van het beleid van fiscale en monetaire autoriteiten af of de handelsoorlog leidt tot stagflatie of deflatie. Kortgezegd zijn importtarieven kostprijsverhogend en leiden ze tot stagflatie, maar ze kunnen zoveel schade en onzekerheid veroorzaken dat de vraag inzakt. Dan krijgen we deflatie. Dat laatste gebeurde in de jaren dertig van de vorige eeuw. Om toch met een positieve noot te eindigen: het valt natuurlijk ook niet uit te sluiten dat de episode Trump uiteindelijk een nieuwe periode van internationale samenwerking inluidt.”