Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten (SPMS) gaat per 1 januari 2027 over op de nieuwe regels voor pensioen. Het beroepsfonds voor medisch specialisten is samen met APG tijdig gestart met de voorbereidingen, onder meer vanwege de complexiteit van hun regeling. “We voelen ons comfortabel.”
Zeist. In een kantoorverzamelgebouw aan de Sparrenheuvel ontmoeten we Huisman. SPMS huurt er bijna zevenhonderd vierkante meter. “Die ruimte hebben we hard nodig”, verzekert de bestuursvoorzitter van het fonds ons. SPMS werkt namelijk dagelijks met een aanzienlijk team aan de pensioenen van hun deelnemers en levert in veel gevallen maatwerk. “Wij hebben bijvoorbeeld een team van financieel planners dat deelnemers voorziet van persoonlijk advies. Dat is nodig, omdat medisch specialisten op verschillende wijzen hun werk kunnen organiseren, variërend van een maatschap/coöperatie tot een ZBC (privéklinieken en zelfstandige behandelcentra, red.) of als zzp’er. Wat betekent dit voor hun financiële positie? Voor hun pensioen? Maar de planners kijken ook naar de lange termijn. Wat bouw je op voor later in de eerste en tweede pijler? Veel medisch specialisten hebben bovendien een derde en vierde pijler. Hoeveel kapitaal hebben ze nodig om wanneer ze dat willen te kunnen stoppen met werken?”
Waarom is dit advies zo belangrijk?
“De financiële kant van ons vakgebied is complex, daarom komen in dat gesprek ook zaken aan bod die geen onderdeel zijn van de pensioenregeling, zoals lijfrentes, kapitaalverzekeringen en goodwill.”
Is dit wel een functie van een fonds?
“Dat vinden wij wel. Onder het motto ‘Uw pensioen. Ons specialisme’ willen wij toegevoegde waarde en hoogwaardige dienstverlening leveren aan deelnemers.”
Tegen elke prijs?
“Deelnemers betalen elke maand premie voor een solide en fiscaal maximaal basispensioen. Maar naast dat basispensioen is er meer nodig om het welvaartsniveau te behouden. Daarom biedt SPMS onafhankelijke financiële inzichten aan, zodat deelnemers zelf keuzes kunnen maken met betrekking tot korter of langer doorwerken, of vermogensaangroei in bijvoorbeeld de derde pijler Zij verwijzen hierbij niet naar individuele producten. Deze service mag wat kosten, waarbij we natuurlijk ook kostenbewust zijn.”
Wordt in dat advies ook gesproken over de overstap naar het vernieuwde stelsel per 1 januari 2027?
“Zeker. De overstap is top of mind. We hebben vier jaar geleden al een projectgroep in het leven geroepen voor de voorbereiding op het vernieuwde pensioenstelsel en hebben de vergaderingen grotendeels onderverdeeld in ‘run’ voor de dagelijkse gang van zaken en ‘change’ voor de veranderingen die op ons afkomen. Op de change zit een externe projectleider. Er worden adviesstukken voorbereid, er is een stuurgroep voor de planning en budgettering en er is veel overleg met de beroepspensioenvereniging Medisch Specialisten - die de inhoud van de regeling bepaalt - en met ons als bestuur van SPMS. Tijdens de individuele gesprekken met onze deelnemers gaan we hierop in. De planners weten alles over onze regeling en de financiële kant van het vakgebied. Zij adviseren deelnemers over de belangrijkste veranderingen en de gevolgen voor hun persoonlijke pensioensituatie.”