Praktische gids helpt beleggers om de klimaatstrategie van bedrijven te beoordelen

Gepubliceerd op: 16 september 2020

Hoe beoordeel je als belegger de gevolgen van klimaatverandering voor de bedrijven waarin je belegt? Of hoe goed ze hierop zijn voorbereid? Het Investor Leadership Network, waarbij APG is aangesloten, brengt een praktische gids uit om beleggers hierbij te helpen.

 

Het begrijpen van de beleggingsrisico's die voortvloeien uit klimaatverandering is een relatief nieuwe uitdaging. Niemand weet immers precies hoe klimaatverandering, regelgeving of technologieën zich zullen ontwikkelen. Daarom werken bedrijven met verschillende klimaatscenario's om de toekomstige gevolgen voor hun onderneming te bepalen. Dat maakt het voor beleggers soms lastig om de risico’s van (potentiële) beleggingen goed te doorgronden. Het Investor Leadership Network (ILN) brengt nu een praktische gids uit om ze te helpen de scenarioanalyses van bedrijven te beoordelen.

 

1,5°C-scenario

Het rapport Climate change mitigation and your portfolio, richt zich op een “1,5°C-scenario” in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Volgens dit scenario blijft de opwarming van de aarde beperkt tot 1,5 graden Celsius. De gids helpt beleggers te begrijpen hoe verlagingen van de uitstoot in de loop van de tijd in specifieke sectoren zullen plaatsvinden, en wat dit betekent voor de strategie en resultaten van een bedrijf. Het rapport bevat een gedetailleerde uitsplitsing per sector van de bijdragen van koolstofbudgetten en de trajecten die nodig zijn om netto-nuluitstoot te bereiken.

 

De toolkit is zeer praktisch. Hij bevat bijvoorbeeld een aantal vragen die beleggers aan bedrijven kunnen stellen. Zoals: “Geeft de analyse nauwkeurig weer hoe de markt van het bedrijf zou veranderen in een 1,5°C-scenario?” Of :“Koppelt de analyse het scenario aan financiële gevolgen voor het bedrijf?”

 

Tastbare resultaten

“In ILN hebben we een wereldwijd netwerk gevonden van beleggers die net als wij een ‘can do’-mentaliteit hebben en tastbare resultaten willen bereiken,” zegt Céline van Asselt, Chief Finance & Risk Officer en lid van de directie van APG Asset Management. “Het nu gepubliceerde rapport met de toolkit is hier een uitstekend bewijs van.”

 

De gids van ILN wil beleggers niet alleen ondersteunen bij het analyseren van klimaatscenario’s, maar ook bij het voeren van praktische gesprekken met bedrijven over hoe ze netto-nul uitstoot kunnen bereiken. ILN hoopt zo de beleggingssector te helpen om klimaatrisico's sneller te herkennen en de overgang naar een duurzamere economie te versnellen.

 

 

Meer info

Het rapport, een samenvatting en de praktische gids voor beleggers staan hier.