Ongekend EU-steunprogramma met groene en sociale obligaties

Gepubliceerd op: 8 oktober 2020

Belangrijke rol voor beleggers als APG

 

De Europese Unie (EU) gaat op grote schaal groene en sociale obligaties uitgeven om de Europese economie uit het coronadal te trekken. Tegelijkertijd grijpt de EU de gelegenheid aan om de economie structureel te verduurzamen. Langetermijnbeleggers als APG kunnen daarbij een belangrijke rol spelen door te beleggen in deze obligaties. Die moeten dan wel aan duidelijke maatstaven voldoen, stelden experts tijdens een door APG georganiseerd webinar.

 

De EU gaat de komende jaren in totaal 750 miljard euro lenen voor het herstel en de vergroening van de Europese economie. Een groot deel hiervan – zo’n 350 miljard euro – wordt opgehaald met de uitgifte van groene en sociale obligaties, vertelt Gert Jan Koopman, Directeur-Generaal Budget van de Europese Commissie, aan een publiek van Europese beleggers, ambtenaren, toezichthouders en centrale banken.

 

Het herstelprogramma begint in oktober met de uitgifte van maximaal 100 miljard euro aan sociale obligaties. Volgend jaar gaat de EU door met de financiering van het Europese herstelfonds, waarvan een gedeelte via groene obligaties wordt uitgegegeven. De opbrengst hiervan wordt gebruikt om de economische gevolgen van de corona-uitbraak te verzachten, bijvoorbeeld door bedrijven in de EU te financieren en werknemers te ondersteunen die hun baan hebben verloren

 

Beleggers voorzichtig enthousiast

Europese beleggingsdeskundigen van onder andere ING, het Franse AXA Group, het Deense pensioenfonds ATP, ABP en APG tonen zich voorzichtig enthousiast. De uitgifte van honderden miljarden aan groene en sociale obligaties geeft een belangrijke impuls aan de verdere ontwikkeling van deze markt. “Europese groene en sociale obligaties zijn belangrijk voor ons en onze klanten, omdat ze prima passen in het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid,” stelt Sandor Steverink, Head of Treasuries bij APG. “Met onze beleggingen in dit soort obligaties willen we bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.”

 

Geraldine Leegwater, bestuurslid van ABP, deelt die conclusie, maar stelt ook dat groen niet betekent dat rendement minder belangrijk wordt. “Door de grote vraag naar groene obligaties gaat de prijs ook omhoog. Die premie moet wel worden terugverdiend,” aldus de ABP-bestuurder. “We toetsen groene en sociale obligaties niet alleen op duurzaamheid, maar ook op risico, rendement en kosten.” Eind 2019 had ABP 7,6 miljard euro belegd in groene, sociale en duurzame obligaties.

 

Standaard ontwikkelen

En dan is er de vraag wanneer een obligatie het predicaat ‘groen’ of ‘sociaal’ verdient. Een eenduidig antwoord op die vraag is er nog niet, constateren de deskundigen. Institutionele asset owners, zoals pensioenfondsen, moeten volgens Pascal Christory, Chief Investment Officer van AXA Group, een meer centrale rol gaan spelen in de ontwikkeling van een standaard voor de groene en sociale obligaties waarin ze beleggen. “Zo zorgen we ervoor dat deze beleggingen in lijn blijven met onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en risicorendement.”

 

APG heeft zelf al richtlijnen voor groene en sociale obligaties ontwikkeld, zegt Steverink. "Hierin maken we duidelijk wat onze verwachtingen zijn voor bedrijven, overheden en instellingen die overwegen om groene en sociale obligaties uit te geven."