Nieuwe video ‘APG: voor nu, straks en later’ gelanceerd

Gepubliceerd op: 23 mei 2022

Wat wij als APG’ers doen en betekenen in het leven van ruim 5 miljoen Nederlanders is best ingewikkeld uit te leggen. Daarom is er nu een nieuwe APG-video. In 67 seconden zie en voel je hoe inkomen voor later een rol speelt in het leven van alledag. Een kijkje achter de schermen met Janine Wingenfeld, Ellis Sprokel en Nina Frissen van het productieteam.

 

Voor dat inkomen van de ruim 5 miljoen deelnemers van de acht fondsen die APG als pensioenuitvoerder bedient, zetten zo’n drieduizend APG’ers zich elke dag met veel energie en op veel uiteenlopende vlakken in. Het doel van de nieuwe video is voor de makers dan ook duidelijk: deze kan door collega’s gebruikt worden in presentaties, bijeenkomsten en social media. “Zo vertellen we allemaal hetzelfde verhaal over APG”, legt Nina van het APG Videoteam uit. “Voor ons gaat pensioen over mensen, over leven en over samenleven. Daar zijn we trots op en dat hebben we hier in beeld proberen vast te leggen.”

Hoe is deze tot stand gekomen?

Ellis: “De wens was om de kern van de positionering van APG in beeld te vertalen. In plaats van precies uit te leggen wat we doen, voor wie we werken en hoeveel vermogen beheren, laten we in deze film allerlei dagelijkse situaties zien. En tonen we aan hoe gewoon het is dat mensen met elkaar in gesprek zijn over geld en over inkomen voor later. Zo laten we subtiel zien hoe APG daar een bijdrage aan levert. Een video is uitermate geschikt om emotie te verbeelden. Door de juiste combinatie van beelden, mensen, tekst, tone of voice en muziek geven we de kijker meer gevoel en connectie bij dat wat we willen overbrengen. Samen met onze fondsen dragen we bij aan een goed pensioen in een leefbare wereld.”


Tegen welke uitdagingen liepen jullie aan?

Janine: “Vlak voor de coronacrisis is het idee ontstaan om deze video te gaan maken. Door corona liepen we natuurlijk tegen een aantal uitdagingen aan. Samenkomen met collega’s ging door de maatregelen niet altijd even makkelijk en we konden ook niet op locatie filmen. Voor de uitstraling en geloofwaardigheid van de video is dit wel van belang. Daarom hebben we uiteindelijk 1,5 jaar moeten wachten voordat we écht de scenes konden opnemen. Omdat er natuurlijk een behoorlijke tijd zat tussen het bedenken en de opnames, is het script ook een aantal keren gewijzigd.  
Een andere uitdaging was het vinden van de cast. We kozen voor een mix tussen echte acteur en collega’s om een goede weerspiegeling van de maatschappij te krijgen. Soms moesten we mensen ook teleurstellen, want we konden niet van tevoren garanderen dat iedereen ook daadwerkelijk in de video te zien zou zijn, of hoe lang de scéne duurde. Het enige wat we vooraf konden beloven is dat ze een leuke dag gingen hebben.”

 

Waar zijn jullie trots op?

Nina: “Dit is echt een heel grote productie geweest. We hadden een nieuwe positionering en een huisstijl ontwikkeld. Maar dan is het de uitdaging om de positionering die je bedacht hebt ook te vertalen naar een verhaal en beelden. Voor ons gaat pensioen over mensen, over leven en over samen leven. En dat komt in deze video samen. Het start altijd met een idee in een hoofd. De fases die daarna volgen, zoals brainstormen, teksten schrijven, scenes uitschrijven, geschikte mensen selecteren en locaties zoeken, daar gaat veel tijd en energie in zitten. Je bereidt het tot in detail voor, maar het is altijd afwachten hoe het op beeld gaat werken. Heeft een scene het juiste gevoel, komt het goed over, bereiken we hier ons doel mee,  dat is altijd afwachten. En ik kan je vertellen, de eerste edit is nooit goed of wat je had verwacht en gedacht. We hebben dit samen met New Narrative en een aantal collega’s geproduceerd. Er werken een paar collega’s mee in de video. Dat maakt het extra spannend, want het is niet hun dagelijkse werk. Voor de camera staan, met een volledige crew erbij, is altijd spannend. Zij hebben het echt top gedaan! We vinden het belangrijk dat de boodschap goed overkomt en dat het mensen raakt. Dat hebben we allemaal samen gedaan. Deze video delen we met veel trots.”

 

Wat hopen jullie met de video te bereiken?

Ellis: “Een stukje bewustwording van onze collega’s dat we echt mooi en goed werk leveren voor heel veel Nederlanders. Ook al voelt dat niet altijd voor iedereen zo. Je gaat vaak zo op in je dagelijkse werk dat je dat even niet meer beseft. De deelnemer staat voor ons centraal in alles wat we doen. We hopen dat deze video onze collega’s trots maakt. Buiten APG geven we wat meer kleur aan hoe APG in de wereld staat en een rol vervult in het leven van alledag van onze deelnemers. Alles wat we doen via hun fonds met hun geld, dus hun pensioen en inkomen voor later,  beheren en beleggen we zo dat zij en de wereld er later profijt van hebben. En dan heb je ook gelijk de slotzin van de video te pakken.”

 

En dan is er niet maar één, maar zelfs twee video’s gemaakt. Hoe zit dat?

Nina: “Er is inderdaad nog een video; ‘APG: werken aan nu, straks en later’. Deze zetten we in voor onze arbeidsmarktcommunicatie. Het is een uitdaging om de juiste talenten te vinden in deze krappe arbeidsmarkt. In deze video vertellen onze eigen collega’s wat werken bij APG bijzonder maakt.”

10 weetjes over de nieuwe video

 

1 camera

3 draaidagen

6 verschillende locaties

12 crewleden

7 APG collega’s als acteur

4 APG figuranten

Ruim 180 professionele acteurs deden mee aan de audities waarvan uiteindelijk 15 zijn geselecteerd

470 takes

Totaal 1,8 TB aan beeldmateriaal

2 parkeerboetes