“Leg je oor te luisteren in de eigen organisatie”

Gepubliceerd op: 29 november 2022

Annette Mosman, ceo van APG én Topvrouw van het Jaar 2022, sprak vorige week op het eerste live evenement voor de ‘Top 50 Women in Sustainable Finance’. Op deze lijst prijken Nederlandse vrouwelijke rolmodellen die de beweging op het gebied van duurzaamheid in de financiële sector laten zien. “Als ik denk aan wat nieuw leiderschap moet brengen, dan is dat oprecht luisteren naar alle belanghebbenden en dan een besluit nemen.”   

 

Voor een publiek van vrouwen werkzaam bij onder meer pensioenfondsen en -uitvoerders, banken en verzekeraars, én in een van de meest duurzame kantoorgebouw van Europa APG’s kantoor Edge West in Amsterdam, vertelde Annette onder meer over de waarde die APG aan verantwoord beleggen hecht. “Vanzelfsprekend is rendement heel erg belangrijk, maar wat heb je aan een goed pensioen in een onleefbare wereld? APG wil verschil maken zodat wij, onze ouders en onze kinderen een goed inkomen hebben voor nu, straks en later. Daarom dragen we ook bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dat doen we onder meer door met onze fondsen te investeren in energietransities.”

 

Nieuw leiderschap
Ook sprak de Topvrouw van 2022 over de waarde van nieuw leiderschap. “Ik sta voor een eigen leiderschapsstijl, een die niet vrouwelijk of mannelijk is. Als ik denk aan wat wij als vrouwen brengen, dan is dat oprecht luisteren naar alle belanghebbenden en dan een besluit nemen. In deze wereld waarin er heel veel onzekerheid is, bestaat er eigenlijk geen ceo meer die overal een pasklaar antwoord op heeft.” Het oor te luisteren leggen in de eigen organisatie, bij stakeholders of in de samenleving is daarom ontzettend belangrijk, aldus Annette.

 

Oprecht luisteren leidt onder meer tot brede kennis, wat belangrijk is in een gepolariseerde wereld die kampt met uitdagende vraagstukken, zoals klimaatverandering. “Het is niet altijd duidelijk welke investeringen een positieve impact hebben op het klimaat en welke niet. Het is niet altijd zwart of wit, er bestaat een groot grijs gebied. Daarom zijn we nu bezig met kennisontwikkeling om beter te kunnen bepalen in hoeverre beleggingen bijdragen aan de Sustainable Development Goals. Het mooie is dat de samenleving aan pensioenfondsen vraagt meer te doen tegen klimaatverandering. Wij kunnen als APG de opgedane kennis en kunde daarover inzetten voor onze fondsklanten.”

 

Annette sprak verder over haar inzet om vrouwen financieel onafhankelijker te maken. “Nog altijd werkt in Nederland zo’n 70 procent van de vrouwen parttime. Daar beginnen ze meestal mee rond de komst van het eerste kind. Dat scheelt hun niet alleen salaris, het leidt ook tot een grote pensioenkloof tussen mannen en vrouwen. Zo is het pensioen van vrouwen per jaar gemiddeld 10.000 euro bruto lager dan dat van mannen.”

 

APG-tintje
Doel van de ‘Top 50 Women in Sustainable Finance’ is het zichtbaar maken van vrouwelijke rolmodellen die actief zijn op het gebied van duurzaamheid in de financiële sector. Op de lijst zijn twee APG’ers vertegenwoordigd: Anna Pot (Hoofd Global Responsible Investment Capital Markets & RI Communications) en Claudia Kruse (Managing Director Global Responsible Investment & Governance). De avond kende verder een APG-tintje door een presentatie van Nina Peters (Adviseur Duurzaamheid), die een presentatie gaf over de acht ‘energiegevers’ van Edge West.

 

Lees ook CEO Annette Mosman over nieuw leiderschap in LOF Magazine