Tim Schulteis. directeur Digital Office bij APG, is voor het APG Jaarverslag 2024 geïnterviewd. In het gesprek gaat hij in op het gebruik van AI-toepassingen door APG. Wat voegt het toe? Hoe veilig is het? Welke pilots zijn er binnen APG? “Ik denk echt dat er een revolutie in de samenwerking tussen mens en machine is begonnen.”
APG zet in op nieuwe technologieën, waaronder kunstmatige intelligentie (AI). Wat zie je daar nu van in de praktijk?
"Ons uitgangspunt is: hoe kan AI je in je dagelijkse leven helpen om het werk nog beter te doen? We zien AI als een assistent die niet moe wordt en die je helpt met ondersteunende taken. Voorop staat uiteraard dat dit altijd veilig moet gebeuren: zo moeten onze eigen data ook binnen onze eigen muren blijven en op geen enkele manier worden gedeeld met de leverancier van de AI-dienst. En we willen dat collega’s vooraf zijn opgeleid: ze moeten begrijpen wat je beter wel en niet aan AI kunt vragen."
Hoe bouw je dit op?
"Stap voor stap, vooral met het oog op de veiligheid. Er lopen nu een aantal pilots. Bij
een groep juridische collega’s zijn we in 2024 begonnen met een specifieke AI-assistent binnen de APG-omgeving, die exact weet welke gegevens je in de organisatie wel en niet mag inzien. Dus hij kent alle e-mails in je mailbox, hij kent alle documenten
waartoe je toegang hebt. En die informatie blijft binnen onze beschermde omgeving. We hebben voor deze groep gekozen omdat juridisch werk kennisintensief is, met veel lees- en zoekwerk. De assistent kan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van de juiste documentatie en wetsteksten. De pilot laat zien dat het werk niet alleen efficiënter kan, maar dat collega’s er ook significant meer plezier aan beleven: ze kunnen zich richten op de taken waarmee ze als professional het verschil kunnen maken."
Een AI-tool van internet voldoet niet...
"Nee, openbaar toegankelijke tooling, zoals ChatGPT. is een te open structuur. Wat je uiteraard niet wilt is dat iedere medewerker zijn eigen APG-documenten een open webinterface infietst en zegt: kun je dit eens voor me samenvatten? Je loopt dan het risico dat je bedrijfsgevoelige of AVGgevoelige informatie lekt. We hebben de eerste stappen gezet om een dergelijke applicatie binnen ons veilige IT-systeem te kunnen gaan gebruiken. In een experiment voeden we dat model met APG-specifieke informatie; daardoor kun je vragen stellen over APG-situaties. Het is een enorme klus en het kost ons nog wel wat tijd, maar de eerste resultaten zijn er al. De ontwikkelingen gaan supersnel. Ik denk echt dat er een revolutie in de samenwerking tussen mens en machine is begonnen."