Je kunt uitstekend goed en groen beleggen

Gepubliceerd op: 20 juli 2017

Miljardeninvesteringen zijn nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Experts uit de financiële sector geven Brussel advies. Nu de financiële crisis zo’n beetje voorbij is, wacht de financiële sector een nieuwe storm. Banken, beleggers en verzekeraars moeten zich voorbereiden op de gevolgen van de energietransitie.

 

Beleggingen in fossiele energie kunnen snel hun waarde verliezen. En financiële instellingen zullen hun bijdrage moeten leveren aan het bereiken van de klimaatdoelen van Parijs uit 2015.

Op verzoek van de Europese Commissie adviseert een brede groep experts dit jaar over een ‘duurzaam financieel stelsel’. Bankiers, investeerders, beurshandelaren én milieu- en andere organisaties zitten erin. Vorige week verscheen hun interim-rapport Financing a sustainable European economy, met een brede oproep om hierop vooral te reageren. Aan het eind van het jaar komt de groep met aanbevelingen aan de Commissie.

 

Een greep uit de ideeën: op Europees niveau moet beter worden vastgelegd wat duurzame beleggingen precies zijn. Pensioenfondsen moeten meer duidelijkheid geven over het groene en sociale gehalte van hun beleggingen. En EU-toezichthouders moeten beter letten op risico’s door klimaatverandering, bijvoorbeeld voor verzekeraars die moeten betalen voor klimaatschade.

 

Volgens het rapport is een ‘transformatie’ nodig in de financiële sector. De komende twee decennia zal jaarlijks 180 miljard euro extra aan duurzame investeringen nodig zijn om aan de klimaatdoelen te halen.

 

Het financiële stelsel is een reflectie van de economie”, zegt Frank Elderson, directeur pensioentoezicht van De Nederlandsche Bank (DNB), die als waarnemer bij het overleg zat, in zijn kantoor in Amsterdam. „Als de economie vergroent – en het is cruciaal dat dit gebeurt – zal de financiële sector daarin meegaan.”

 

„Er is grote vraag naar beleggingen in hernieuwbare energie, ook onder de deelnemers van de fondsen waarvoor wij beleggen”, vult Claudia Kruse aan. Als hoofd duurzaam en verantwoord beleggen bij pensioenbeheerder APG is ze lid van de expertgroep. „De afweging is niet meer: goed beleggen of groen beleggen. Je kunt uitstekend goed én groen beleggen.”