“Wist je dat de helft van de Nederlandse vrouwen niet financieel zelfredzaam is, maar afhankelijk van een partner, familie of de overheid?” Zo start host Inge Diepman de derde aflevering van de APG Podcast ‘Geld voor vrouwen’, een drieluik met APG’s topvrouwen in de hoofdrol, in samenwerking met het Global Women's Forum. Onder leiding van Inge Diepman onderzoeken journalist Liesbeth Staats, auteur Marianne Bruijn en financieel coach Lieke Nusteling samen met Heleen Kuijten, directeur People & Change bij APG, wat vrouwen zelf kunnen doen als ze keuzes maken op het gebied van werk, gezin en balans. “Helpt meer inzicht daarbij, en hoe doen we dat?”
Kuijten ziet het in haar werk bijna dagelijks: jonge vrouwen die parttime gaan werken als er gezinsuitbreiding op komst is. “En dat is prima, want dat moet iedereen zelf weten. Als die keuze maar bewust wordt gemaakt, op basis van goede informatie. Dat lijkt bij APG’ers wel goed te zitten, de meeste mensen die hier werken hebben genoeg kennis van financiën en pensioenen. Toch zou ik zelfs bij ons wel willen dat jonge gezinnen meer nadenken over de gevolgen van parttime werken op de lange termijn. Want dat lukt best met twee inkomens, maar wat als het niet goed blijft gaan en er een scheiding volgt? Hoe kun je er dan voor zorgen dat je als vrouw niet zo afhankelijk bent?”
Tijdens de podcast krijgt Kuijten praktische tips die ze graag meeneemt. Ze ziet wel dat iedereen worstelt met het sociale systeem in Nederland, waardoor keuzes beperkt kunnen zijn. “Ik vind het echter mooi als vrouwen daarover zelf het gesprek voeren. Niet alleen met je partner. Deel ervaringen met vriendinnen, zorg voor educatie op scholen, neem het onderwerp op in onboarding bij bedrijven. We hoeven het allemaal niet alleen uit te zoeken en kunnen elkaar helpen met praktische tips.”
De podcast is hier (SoundCloud) en hier (Spotify) te beluisteren.
Op de grote foto van links naar rechts: