Actuele kwesties op het gebied van economie, (verantwoord) beleggen, pensioen en inkomen: iedere week geeft een expert van APG een helder antwoord op de vraag van de week. Deze keer: Thijs Knaap, hoofdeconoom bij APG, over de vraag of het overheidsoptreden na het omvallen van de Silicon Valley Bank (SVB) bewijst dat er is geleerd van de bankencrisis van 2008.
Een kleine vijftien jaar geleden viel de Amerikaanse bank Lehman Brothers om. Het bleek de voorbode van de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig. In Nederland moesten ABN Amro, Fortis en verzekeraar ASR met belastinggeld worden gered. Volgens Knaap was de grote fout die de Amerikaanse regering in 2008 maakte dat ze Lehman failliet lieten gaan. Nu er weer een bank is omgevallen, is de vraag of er iets is geleerd van de situatie in 2008. Dat blijkt deels het geval, al zijn niet alle lessen getrokken.
Bankrun
Er bestaan zowel overeenkomsten als verschillen met toen, stelt Knaap. “De rente stijgt flink. Dat betekent dat vastrentende waarden die banken op hun balans hebben staan, zoals obligaties, in waarde dalen. Er zijn immers nieuwe obligaties met een hogere rente te krijgen. Dat klinkt als een parallel met 2008: de bezittingen die een bank op zijn balans heeft staan, worden minder waard. Vijftien jaar geleden waren het rommelhypotheken waarvan de waarde kelderde, nu zijn het Amerikaanse staatsobligaties. Klanten worden vervolgens bang dat hun tegoed in rook opgaat en willen het snel van de bank halen: de bekende bankrun.”
Van de verschillen valt vooral op dat de waardedaling op de balansen van de banken minder fors is dan in 2008. “Toen werd ineens duidelijk dat banken een heleboel hypotheken hadden verkocht die allemaal niets meer waard waren. Verder was onduidelijk wie de hypotheken aan wie had verkocht en wat de blootstelling aan potentiële schade was. Nu is dat minder erg. We weten welke partijen de treasuries (Amerikaanse staatsobligaties, red.) hebben gekocht en hoe ze daarmee om moeten gaan. Dat maakt het minder spannend. Ook is belangrijk dat president Biden na het omvallen van de SVB meteen duidelijk maakte dat elke klant zijn of haar geld terugkrijgt. Dat was na de val van Lehman niet het geval. Als het goed is, dooft de ontstane paniek nu vrij snel. De reactie van Biden laat zien dat er geleerd is van 2008, al was de potentiële schade toen zo groot dat de Amerikaanse overheid moeilijker een garantstelling kon afgeven dan in de huidige situatie.”