Actuele kwesties op het gebied van economie, (verantwoord) beleggen, pensioen en inkomen: iedere week geeft een expert van APG een helder antwoord op de vraag van de week. Deze keer: macro-econoom en expert strateeg Charles Kalshoven over de vraag of de hervorming van box 3 een verstandig plan is. “Het korte antwoord is: ja.”
Het huidige belastingsysteem in Nederland is complex en wordt op sommige punten als onrechtvaardig ervaren. Dat geldt bijvoorbeeld voor box 3. Onder meer als gevolg van de sterk dalende rente verkeren veel belastingplichtigen – tot enkele jaren terug – in de situatie dat het berekende, fictieve rendement bij lange na niet gelijk is aan het werkelijk behaalde rendement. Zij betalen dus belasting over niet genoten inkomen.
Het is aan demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit, die na zijn ambtstermijn vertrekt uit politiek Den Haag, om hier iets aan te doen. Hij heeft dan ook een afgerond voorstel klaar voor de hervorming van box 3, waardoor vanaf 2027 het werkelijke rendement op vermogen wordt belast. Hoe verstandig is deze hervorming?
Fictief rendement
“Hoe werkte het? Tot en met 2020 ging de belasting in box 3 uit van een vaste vermogensmix. Met vaste delen voor sparen en beleggen, afhankelijk van de hoogte van het vermogen. Dit was voor iedereen hetzelfde, ook wanneer iemand alleen spaargeld had. Door dit systeem betaalden mensen met spaargeld, met een laag rendement, te veel belasting. De rentetarieven waren immers de afgelopen jaren laag tot zelfs negatief. Beleggers met een hoog rendement betaalden juist te weinig. De Hoge Raad bestempelde dit als onrechtvaardig”, weet Kalshoven. Vooral het onhaalbaar hoge fictieve rendement van 4 procent zorgde voor kritiek. “Een vermogensbelasting van 1,2 procent komt op hetzelfde neer als een vermogensrendementsheffing van 30 procent over 4 procent rendement. Maar dat zou waarschijnlijk minder snel tot scheve gezichten leiden en daarmee tot pogingen om het juridisch aan te vechten. Meer landen hebben een vermogensbelasting, het gaat er daarbij wel om dat de heffing proportioneel en billijk is.”
Hervorming van box 3 is volgens Kalshoven wenselijk. “Het oude systeem was niet meer houdbaar. En we hebben nu een tijdelijk systeem waarin ook gekke dingen zitten. Sparen bij een bank is nu fiscaal veel aantrekkelijker dan beleggen in veilige staatsobligaties. Dat is raar.” Als het om de hervorming gaat van de box 3-berekening, dan kun je in de ogen van Kalshoven twee kanten op. “Je kunt naar een simpele vermogensbelasting, die helemaal niet afhangt van je rendement, maar van de hoogte van het vermogen zelf. Daar zou je de eerste 50.000 euro heffingsvrij kunnen houden. En boven een bepaald bedrag kun je een hoger tarief hanteren, bijvoorbeeld 2 procent of meer. Op die manier ga je vermogensongelijkheid tegen. Niet onbelangrijk voor de belastingmoraal; het helpt als het belastingstelsel als rechtvaardig wordt gezien. Ook economisch valt er wat voor te zeggen. Als je vermogen zwaarder belast, heb je minder verstorende belastingen op arbeid nodig.”