Pensioenfonds Schoonmaak schaakt op verschillende borden. Als het om de korte termijn gaat, dan wil het fonds per 1 januari 2026 over op de nieuwe regels voor pensioen. De focus voor de langere termijn ligt op de ontwikkeling van een nieuwe strategie, met een nieuwe missie en visie voor 2028. Een gesprek hierover met bestuurder Tarik Uçar.
Wat beweegt bestuurders van de pensioenfondsen waarvoor APG werkt? En hoe beleven ze de huidige tijden waarin er van alles op hen afkomt? Veel fondsen gaan immers over (of zijn al over) op de nieuwe regels voor pensioen. Daarnaast is hun uitvoerder volop in transitie. In deze interviewreeks gaan we met hen in gesprek. Deze keer Tarik Uçar van Pensioenfonds Schoonmaak.
Pensioenfonds Schoonmaak is na PWRI en PPF APG het derde ‘APG-fonds’ dat overstapt op de nieuwe regels voor pensioen. Een noodzakelijke stap in een op dit moment hoogst onzekere wereld, erkent Uçar. “We staan in Nederland op een tweesprong met allerlei uitdagingen op bestaanszekerheid, veiligheid en klimaat. Uitdagingen die we als samenleving alleen verenigd aan kunnen pakken.”
Wat is jullie rol als fonds daarin?
“In eerste instantie zijn we er voor onze deelnemers en gepensioneerden. We proberen de pensioenregeling met zo laag mogelijke kosten en meest bijpassende beleggingen uit te voeren. We beleggen sowieso niet in bedrijven die mensenrechten of arbeidsnormen schenden. Als dat samengaat met beleggingen die bijdragen aan klimaat of veiligheid, dan is dat mooi meegenomen. Bovendien vragen wij alle partijen waar wij zaken mee doen om de Code Verantwoordelijk Marktgedrag te ondertekenen.”
Jullie hebben het transitie- en communicatieplan inmiddels bij DNB en de AFM ingediend. Hoe zijn die plannen ontvangen?
“Goed. Natuurlijk zijn er verbeterpunten, maar die zijn niet onoverkomelijk. Zo zijn er geen principiële bezwaren vanuit de toezichthouders. Ook APG zegt klaar te zijn voor de transitie van ons fonds naar de nieuwe regels. Bovendien ziet onze vermogensbeheerder Achmea Investment Management ook geen problemen. Kortgezegd, alle seinen staan op groen.”
NSC denkt daar in algemeenheid anders over. Deze partij slijpt nogmaals de messen met een amendement voor een referendum. Hoe kijk jij daarnaar als bestuurder van een fonds dat nog moet overstappen?
“Er wordt gesuggereerd dat wij alles in een avondje hebben beslist, zonder enige betrokkenheid van anderen. Dat is pertinent onjuist. Er is veel vergaderd, jarenlang. Alles is gewikt en gewogen. Iedereen werd erbij betrokken, van jong tot oud, van bonden tot deelnemers en van toezichthouders tot sociale partners. En dan de suggestie wekken dat er iets van mensen wordt afgepakt, dat helpt ons als samenleving niet. Wat ik nog erger vind is dat er in het kielzog hiervan mensen zijn die puur vanuit eigenbelang de onrust aanwakkeren. Dat vind ik ronduit kwalijk.”
Het zit je hoog.
“Op allerlei niveaus in de wereld zaaien er mensen tweespalt en onzekerheid, terwijl ze zich juist moeten bezighouden met oplossingen voor de daadwerkelijke problemen van onze generatie. Dat gebeurt mondiaal, maar ook in Nederland en ook op het pensioendossier. Dat doet mij wat.”