Gerard van Olphen treedt in voorjaar 2021 terug als bestuursvoorzitter APG

Gepubliceerd op: 7 september 2020

De raad van commissarissen van APG Groep maakt bekend dat Gerard van Olphen zal terugtreden als bestuursvoorzitter van APG. Naast privéredenen voor deze beslissing, ziet hij de nieuwe strategie die is ontwikkeld als een natuurlijk moment om plaats te maken voor een opvolger. Gerard van Olphen blijft tot het voorjaar 2021 aan zodat een soepele overdracht mogelijk is. De raad van commissarissen is de procedure voor het zoeken naar een opvolger inmiddels gestart.

 

Gerard van Olphen begon in maart 2016 als bestuursvoorzitter bij APG. In de afgelopen jaren gaf hij sturing aan een transformatieproces om de pensioenwaarde van de deelnemers van de pensioenfondsen waarvoor APG werkt te maximaliseren. Onder zijn leiding is de uitvoering van de pensioenadministratie verbeterd, is de positie van APG als wereldwijd leidende beleggingsorganisatie versterkt en zijn niet-kernactiviteiten verkocht.  

 

Gerard van Olphen: “Met de ontwikkeling van de inspirerende toekomststrategie 2025 is er voor mij een natuurlijk moment voor persoonlijke verandering ontstaan. De afgelopen maanden hebben mij tot de conclusie gebracht dat ik meer aandacht wil geven aan privé. Dat is een weloverwogen besluit, waarbij ik mij de impact op APG realiseer. Tegelijkertijd kan ik deze beslissing met een gerust hart nemen omdat ik weet dat APG in handen is van een team uiterst gemotiveerde en deskundige mensen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat APG de uitdagingen waarvoor de pensioensector staat volop aankan. Voor de komende maanden kijk ik uit naar de verdere samenwerking met mijn team en een goede overdracht aan mijn opvolger.”

 

Pieter Jongstra, voorzitter raad van commissarissen APG Groep: “Graag hadden wij langer gebruik willen maken van de betrokken bestuursvoorzitter die Gerard voor APG is, maar uiteraard respecteren wij de overwegingen en het besluit van Gerard. Gerard leidt vanaf het begin van zijn aantreden een intensief proces waarin het deelnemersbelang tot in alle vezels van onze organisatie is doorgedrongen. Hij geeft mede vorm aan de nieuwe strategie 2025, waarmee de raad van bestuur en het hele team van APG voort kan op de ingeslagen weg. Het is te vroeg om Gerard nu al te bedanken voor zijn enorme bijdrage aan APG, want hij is de komende maanden nog onze bestuursvoorzitter, ook om een zorgvuldig opvolgingsproces zeker te stellen.”