Gabriëlle Krapels en Anke Cornelisse van APG beiden onderscheiden

Gepubliceerd op: 26 september 2024

Gabriëlle Krapels, Managing Director van het Responsible Investment team van APG Asset Management, en Anke Cornelisse, Portfolio Manager Government Bonds bij APG, zijn onderscheiden. Anke heeft afgelopen week de Young Talent Award gewonnen, Gabrielle staat in de Top 50 Women in Sustainable Finance. In deze lijst staan de namen van Nederlandse vrouwelijke rolmodellen die het verschil maken op het gebied van duurzaamheid in de financiële sector. Een gesprek met beiden.

 

Gabriëlle is hoofd van het Verantwoord Beleggen team binnen de Fiduciair en adviseert met haar team de fondsklanten over hun verantwoord beleggingsbeleid. De afdeling Fiduciair Management (FM), waarvoor tientallen collega’s werken, is in 2017 opgericht. Zij nemen de pensioenfondsen waarvoor APG het vermogen belegt - ABP, bpfBOUW, SPW en PPF APG - onder meer mee in de toekomstige ontwikkeling van pensioenen voor deelnemers, hierbij rekening houdend met hun afzonderlijke beleggingsbeleid. Maar FM verzorgt ook beleggingsrapportages, adviseert de fondsen over de beleggingsmandaten voor klanten en stelt deze vervolgens op. En dat alles met een belegd vermogen van 577 miljard euro (per eind juni 2024) in de portefeuille.

Hoe vereerd ben je met de positie in de Top 50 Women in Sustainable Finance?

“Ik ben trots en met name  trots dat we als APG opnieuw in deze lijst staan. Eerder stonden Claudia Kruse, Anna Pot en Annette Mosman namelijk ook in de lijst. In mijn rol als Managing Director Responsible Investments binnen Fiduciair Management van APG Asset Management kun je, namens en met onze klanten, echt verschil maken. Daar komt bij dat wij één van ’s werelds grootste pensioenbeleggers zijn en namens onze klanten, via onze beleggingen, een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere toekomst. De afgelopen periode hebben we dan ook veel van onze fondsklanten geadviseerd over hun verantwoord beleggingsbeleid. Voor het ene fonds is dat anders dan voor het andere. Iedereen heeft een eigen focus; voor de één is dat impactbeleggen, terwijl de andere zich sterker richt op biodiversiteits- en klimaatbeleid. Dat maakt ons werk uitdagend, maar ook heel leuk.”

Gabrielle Krapels.

Wat heb jij zelf met duurzaamheid?
“Ik vind het heel belangrijk dat we een economie realiseren die houdbaar is. Die gedachte werd recent tijdens een vakantie nog maar weer eens bevestigd. Ik las toen het boek ‘Gered door de Boomkikker’ van Ignace Schops. Hierin wordt uitgelegd hoe een verlies aan biodiversiteit niet alleen ons mensen en onze leefomgeving raakt, maar ook onze economie en de financiële sector treft. Neem de visserij. Je kunt niet zomaar de zee leegvissen, dat heeft gevolgen. Want het verdwijnen van die ene vissoort heeft effect op een heel ecologisch systeem. Het vinden van een goede balans is daarom heel belangrijk, met oog voor de lange termijn. Ik voel met bevoorrecht dat ik hier, in mijn werk voor onze fondsklanten actief, aan mag bijdragen”

 

WIFS organiseert voor het derde jaar op rij de Top 50 Women in Sustainable Finance: een lijst van vrouwen die werken aan duurzaamheid in de financiële sector en aantoonbare zichtbaarheid en impact hebben op dit onderwerp. Ondernemers, C-level executives, managers, maar ook aanstormende talenten en thought leaders, worden opgenomen in deze lijst. Een diverse en inspirerende groep vrouwen die allen, op hun eigen manier, positieve impact weten te maken binnen de sector. De Top 50 is gisteren officieel gelanceerd tijdens het Dive In event bij PGGM in Zeist.

Anke Cornelisse wint Young Talent Award: “Ik wil ooit president van de ECB worden”

 

Anke Cornelisse is onderscheiden met de Young Talent Award. De Portfolio Manager Government Bonds bij APG overtuigt volgens de jury in natuurlijk en ontspannen leiderschap en vervult een voorbeeldrol voor jonge, talentvolle vrouwen met ambitie. Een kort vraaggesprek met de trotse winnaar.

En, was je verrast?
“Nou, eigenlijk wel. Ik ging tijdens de uitreiking achterin de zaal zitten, terwijl ze nog vroegen of ik niet meer naar voren wilde komen. Nee, ik had dit niet verwacht. Er deden bijna dertig vrouwen mee, en natuurlijk is het lastig om iedereen met elkaar te vergelijken, maar ik had niet het gevoel dat ik erbovenuit stak.”

Wat zei de jury?
“Ze vonden dat ik overtuig in het menselijke aspect van mijn leiderschap. We hebben namelijk allemaal deelgenomen aan het programma ‘Empowering Young Female Talent’, waarin we in groepjes hebben samengewerkt. Ze vonden mijn ‘warme persoonlijkheid’ in combinatie met ‘het strategische inzicht om de groep te leiden’ bijzonder. Daarnaast roemde de jury mijn opvatting over hoe ik mijn expertise en kennis, die ik opdoe tijdens mijn werk en mijn PhD (doctoraat of Doctor of Philosophy, red.), omzet naar ‘normale mensentaal’. Op die manier ontsluit ik die kennis en zorg ik dat het voor iedereen begrijpelijk is of wordt. Bovendien vinden zij mij een voorbeeld voor veel jonge vrouwen.”

 

Hoezo?
“Ik heb al van jongs af aan een sterke ambitie. Ik heb altijd gezegd dat ik ooit president van de ECB (European Central Bank, red.) wil worden. Maar als je dat uitspreekt, dan komt vaak ook snel de vraag hoe je als vrouw die ambitie combineert met een zwangerschap. Ik doe het gewoon, zeg ik dan. Ik heb een zoontje van 1 jaar, een tweede is op komst. En nee, het is niet altijd makkelijk. Maar het lukt mij wel. Hiermee inspireer ik veel anderen, zegt de jury. En dat merk ik ook sinds mijn deelname aan deze verkiezing en het winnen van de Young Talent Award. Veel vrouwen kloppen bij mij aan, ze zijn onzeker en weten niet of ze het wel allemaal kunnen en willen combineren. Die vrouwen wil ik aanmoedigen. Het winnen van deze award biedt daarvoor een mooi podium.”

Heeft APG nog een rol in het winnen van deze award?
“APG biedt mij de kansen en steunt mij in mijn ambities, dus ja. Ik ben trainee geweest en krijg nu alle kansen om mij verder te ontwikkelen.”