“Elke euro die ik verdien, verdeel ik over acht potjes”

Gepubliceerd op: 6 augustus 2021

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds?

Janneke de Boer is orthomoleculair darmtherapeut: “Mijn huis is mijn belangrijkste oudedagsvoorziening.”

 

Janneke de Boer (38)

Beroep: orthomoleculair darmtherapeut

Werkt wekelijks: ongeveer 40 uur in vier dagen

Inkomen: 3300 euro + opbrengsten huur

Spaargeld: 15.000 euro

Pensioen geregeld? Enigszins

 

 

Wat houdt jouw werk in?

“Over poep en pies praten, simpel gezegd. Mensen noemen me daarom ook wel Miss Poopoo. Ik heb sinds 2016 een eigen praktijk in orthomoleculaire darmtherapie waarin ik mensen behandel met uiteenlopende klachten, van obstipatie en diarree tot vage buik- of huidproblemen. Ja, ook de huid staat in verbinding met de darmen. Net zoals alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat.”

 

Jij dacht vroeger: ik ga me lekker bezighouden met poep?

“Nou, niet gelijk. Wat ik nu doe, natuurgeneeskunde, deed ik eerst als hobby naast mijn werk. Ik wist niet dat het een vak was. Toen ik daarachter kwam, zat ik binnen een week in de lesbanken. Ik vond het zo leuk! Het is zo interessant en machtig hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het allemaal werkt. Als die motor goed loopt, kun je op een goede manier oud worden. We willen allemaal de dood zo lang mogelijk uitstellen, maar kunnen het belangrijkste bezit dat we hebben – ons lichaam – ook vreselijk verwaarlozen. Ik vind het magisch om te zien hoe het lichaam zichzelf kan genezen.”

 

Wat heb je verder voor werk gedaan?

“Ik ben begonnen als artdesigner op de kunstacademie, en daarna heb ik een studie gedaan om geschiedenisdocent te worden. Ik heb voor de klas gestaan en daarnaast heb ik in de horeca en in de makelaardij gewerkt. Vijf dagen dezelfde baan vond ik saai, ik heb altijd meerdere dingen naast elkaar gedaan. Anders ben ik er veel te snel op uit gekeken.”

 

Toch doe je dit nu al vijf jaar, ben je het nog niet zat?

“Ik doe er nog steeds veel naast. Ik geef ook online training, begeleid en behandel mensen één op één, doe ontlastingonderzoek. Op Instagram maak ik live-uitzendingen waarin ik dingen uitleg over poep, en voor bedrijven geef ik webinars. Ik ben wel altijd met het vak bezig, maar steeds op een andere manier. Dat houdt het leuk.”

 

Hoeveel uur werk je?

“Ik werkte altijd vijf dagen in de week, maar laatst dacht ik: waarom doe ik dat eigenlijk? Ik was jaloers op vriendinnen met kinderen die maar vier dagen werkten, tot ik me realiseerde dat ik dat helemaal zelf in de hand heb. Nu werk ik vier dagen keihard en heb ik drie dagen om bij te komen. Al werk ik ook vaak op mijn vrije maandag, als er klussen voorbijkomen die ik gewoon leuk vind om te doen. Ik zie ongeveer tien klanten per week, allemaal in mijn eentje. Ik ben op een punt dat ik net iets te veel werk heb voor mij alleen, maar nog niet genoeg verdien om iemand in dienst te nemen.”

 

Ik werkte altijd vijf dagen in de week, maar laatst dacht ik: waarom doe ik dat eigenlijk?”

Wat verdien je dan?

“Nou, de afgelopen maanden was het baggerzooi, maar vóór corona ongeveer 3300 euro bruto. Er komen weer projecten aan en ik heb deze maand al drie nieuwe klanten, dus het gaat weer de goede kant op.”

 

Vind je dat je genoeg verdient?

“Nee, ik zou wel wat meer omzet willen draaien. Voor nu is het oké, ik kom wel rond. Het liefst zou ik natuurlijk 10.000 in de maand willen omzetten, dan zou ik ook personeel hebben en mijn handen aftrekken van klanten. Mijn ultieme doel is een darmherstelcentrum opzetten, waar je van A tot Z geholpen kunt worden met verschillende specialisaties. Daar werk ik naartoe, dat is mijn grote droom.”

 

Wat zijn je vaste lasten?

“Ik heb een koophuis in Den Haag, waar ik maandelijks 800 euro aan kwijt ben. Maar ik verhuur een deel van mijn huis en krijg daar bijna datzelfde bedrag voor. Zo heb ik een passief inkomen waar ik niets voor hoef te doen. Qua vaste lasten heb ik dan alleen nog gas, water, licht, de ANWB, telefoon, internet en Netflix. Televisie heb ik niet. Ik ben wel lid van de Postcodeloterij, alleen maar omdat ik het niet zou kunnen verteren als de hele straat veel geld wint en ik niet.”

 

Waar geef je nog meer geld aan uit?

“Ik ben niet zo’n big spender, maar aan het eind van de maand is mijn geld wel op, dus het moet toch ergens heen gaan… Ik denk voornamelijk naar de boodschappen, want daarop bespaar ik echt niet. Ik koop vaak biologische producten en die zijn niet goedkoop. Verder vind ik het leuk om dagjes weg te gaan, er gaat veel geld naar benzine. Ik deel een auto met mijn moeder, maar dat ding zuipt als een gek. Ik geef ook wel geld uit aan boeken en kookboeken en bijvoorbeeld kruiden en etherische olieën. Met kleding en horeca heb ik niet zoveel.”

 

Hoeveel spaargeld heb je?

“Ik spaar veel, voor ‘stel dat’-gevallen. Ik heb nu 15.000 euro gespaard en daar kom ik ook echt niet aan. Ik bepaal elke maand een bedrag dat ik mag besteden, ik streef naar minimaal 1000 euro, en daar moet ik het dan ook mee doen. Als ik een leuke jurk zie wanneer mijn maandbudget op is, moet ik van mezelf een maandje wachten. Sommige mensen vinden dat streng, maar voor mij werkt het. Ik heb acht verschillende spaarpotjes waarover ik mijn inkomsten verdeel. 40 Procent gaat naar mijn potje omzetbelasting, al weet ik dat ik uiteindelijk veel minder moet betalen, maar dat is dan gelijk een mooie spaarpot. Verder heb ik een coronapotje, een autopotje, een vakantiegeldpotje, een bedrijfskostenpotje, een salarispotje, een arbeidsongeschiktheidspotje en een privéspaarrekening. Elke euro die ik verdien verdeel ik over al die potjes.”

 

Heb je iets geregeld voor je pensioen?

“Mijn huis is mijn pensioen, daar zit nu twee ton overwaarde op. Ik wil ook een tweede huis kopen voor de verhuur. Stel dat ik daar 2000 euro per maand uit haal, plus AOW, dan is dat lekker. In mijn arbeidsongeschiktheidspotje zit daarnaast 20.000 euro, ik denk dat ik het daarmee alles bij elkaar wel red. En anders ga ik in een tent wonen, haha.”

 

Hoeveel zou je later per maand willen krijgen bij je pensioen?

“Weet je dat ik daar helemaal niet over heb nagedacht? Het is ook zo moeilijk om in te schatten. Wat je nu denkt dat je nodig hebt, is dan misschien door inflatie weinig meer waard. Als ik in verhouding hetzelfde heb als nu, zou ik dat prima vinden.”

 

Hoe zie je je leven voor je, tegen die tijd?

“Tussen de plantjes bij mijn huis in Frankrijk, dat ik dan hoop te hebben. Als je diep in mijn hart kijkt, zou ik het niet erg vinden als je me daar nu al neerzet. Hoe eerder ik kan stoppen, hoe leuker. Maar ik denk ook dat ik altijd wel wat blijf doen.”