Welke generatie heeft het financieel het beste voor elkaar?
“Elke levensfase kent zo zijn eigen financiële uitdagingen. Jongeren hebben het financieel vrij goed, maar kunnen bijna geen huis meer kopen. En wie eenmaal samenwoont en kinderen krijgt, moet heel bewust op zijn uitgaven gaan letten, want kinderen zijn hartstikke duur. Ben je eenmaal gepensioneerd, dan spelen er weer andere kwesties. Mijn ouders zijn eind zeventig en hebben wel financiële middelen, maar ze weten niet tegen welke beperkingen ze in de toekomst wellicht aan zullen lopen en wat dat dan weer voor implicaties met zich meebrengt. Hoe je omgaat met je geld is een onderwerp dat nooit ophoudt. Dat maakt het heel relevant.”
Waar moeten jongeren op letten om financieel fit te zijn?
“Wat me opvalt is dat de generatie die nu op de arbeidsmarkt komt heel anders dan de mijne denkt over het combineren van werk en privé. Al mijn jongere collega’s binnen het Geldvinder-team werken vier dagen per week of minder. Werk is niet per definitie hun belangrijkste prioriteit, ze leven niet om te werken, maar werken om te leven. Dat vind ik wel een gezonde instelling. Tegelijkertijd heeft zo’n keuze consequenties voor je inkomsten en voor je pensioen. Het moet wel ergens vandaan komen. Je kunt niet weinig werken én alles hebben. Daar voer ik geregeld gesprekken over met mijn kinderen en jongere collega’s. Ik denk dat het voor jongeren heel belangrijk is om te beseffen dat wat eruit gaat ook ergens erin moet komen. En het is goed om niet alleen bezig te zijn met het nu, maar ook een soort plan te hebben waar je naartoe wilt werken.”
Wat vind je van de educatie rondom geldzaken?
“Die is belabberd. Over het algemeen leren jongeren daar weinig over op school. Ik weet van mijn kids dat ze op de middelbare een paar lesjes hebben gehad over inkomsten en uitgaven en dat was voor het eerst dat ze daar een beetje besef van kregen. Daar mag wat mij betreft best wat meer aandacht aan worden besteed. Zo’n Week van het Geld is een stap in de goede richting.”
Wat is jouw achtergrond?
“Ik ben altijd bezig geweest met de factor mens binnen organisaties en alles wat daarmee te maken heeft. Daar ben ik ook op afgestudeerd destijds, in HR Sciences. Daarnaast ben ik gecertificeerd coach, executive team coach en trainer. Gedurende mijn loopbaan heb ik bij verschillende organisaties gewerkt, van grote multinationals, zoals Deloitte, IBM en Shell, tot MKB-bedrijven en start-ups – altijd op het snijvlak mens en organisatie. Het bezig zijn met menselijk gedrag, de organisatie van mensen en vooral hun ontwikkeling vind ik bijzonder boeiend en waardevol.”
Lekker divers. Hoe ben je bij APG terechtgekomen?
“APG heeft me acht jaar geleden benaderd. Het leek mij mooi om voor APG te werken vanwege de maatschappelijke rol die de organisatie vervult. Weg uit de ‘harde’ commerciële omgeving waar het allemaal draait om euro’s verdienen, en in plaats daarvan mensen helpen richting een goede oudedagsvoorziening. Dat is een bewuste keuze geweest. Het speelde ook wel mee dat ik op dat moment drie jonge kinderen had, van wie er eentje Asperger heeft. Voordat ik bij APG ging werken vloog ik vaak naar het buitenland, wat veel onrust met zich meebracht. Ik was toe aan wat meer stabiliteit en aan een in Nederland gewortelde organisatie zonder harde commerciële targets.”
Was je niet bang dat je dat vreselijk saai zou vinden, zo’n baan in de pensioensector?
“Niet zozeer, omdat we binnen APG zulke diverse expertisegebieden hebben, en bepaalde onderdelen die zich met name richten op innovatie en new business development ten behoeve van de pensioendeelnemers. Dat is wat ik interessant vind. De pensioensector heeft voor sommigen een stoffig imago, maar de innovaties die wij zowel aan de voor- als de achterkant moeten realiseren om efficiënt en slim met systemen en processen om te gaan, zijn heel interessant. Ook hoe je mensen bereikt, de communicatiekant, spreekt me aan. Uit recent onderzoek kwam naar voren dat sommige mensen nadenken over pensioen nog minder aantrekkelijk vinden dan het vuilnis buiten zetten – hoe kun je dat onderwerp dan toch iets meer actueel en interessant maken? Dat vind ik een boeiend vraagstuk.”
Wat motiveert je?
“Mensen helpen staat bij mij op de voorgrond. Een pensioenuitvoerder klinkt niet heel sexy, maar ons werk heeft veel meer impact dan veel andere beroepen en sectoren. Ik merk dat ik het steeds belangrijker vind om op de een of andere manier iets bij te dragen aan de samenleving. Ik wil dat mijn werk ertoe doet. Aan het begin van je loopbaan staan geld verdienen en carrière maken meer op de voorgrond, maar dat is bij mij niet meer zo.”
Wat doe je in je vrije tijd?
“Je ziet me vaak wandelen op de Hilversumse hei met Blanca, onze witte herder. Lopen in de natuur, alleen of samen met anderen, vind ik fantastisch. Je komt dan vaak tot goede gesprekken. Daarnaast besteed ik veel tijd aan mijn gezin. Zo ben ik drie weken geleden een weekend met mijn dochter Charlotte (19) naar Hamburg geweest en afgelopen weekend was ik met mijn zoons Vincent (21) en Alexander (16) in de Ardennen. Dan komen we ook op het onderwerp geld. Nu betaalt papa nog bijna alles, maar op den duur zullen ze toch echt hun eigen broek moeten ophouden.”
Wat merken pensioendeelnemers van jouw werk?
“Je moet die financiële fittest zien als een financiële apk, die je laat zien hoe je er financieel voor staat. Je krijgt inzicht in je inkomsten en uitgaven, je vermogen en eventuele schulden, je buffer en risico’s. En natuurlijk komt ook je pensioen aan bod. We merken dat mensen zich na het doen van de test realiseren dat ze nog heel weinig weten over hun pensioen. Daarmee kunnen we ze naar hun pensioenfonds leiden via persoonlijke ‘routes’ en ‘acties’. Zo activeren we deelnemers om zich beter in het onderwerp te verdiepen. Ik denk dat dat belangrijk is. We helpen deelnemers ook om te beseffen dat het niet alleen om het pensioen gaat, maar dat je naar het totale plaatje moet kijken als je financieel fit wilt zijn.”