APG & TH Real Estate investeren GBP 1 miljard in St James Centre-project in Edinburgh

Gepubliceerd op: 26 oktober 2016

De baanbrekende herontwikkeling van het St James Centre in Edinburgh zal per direct van start gaan door deal tussen TH Real Estate en APG. APG neemt een aandeel van 75% in het winkel- en recreatiecentrum, dat een totale oppervlakte van ruim 150.000 m2 krijgt. TH Real Estate blijft in naam van het UK Shopping Centre Fund eigenaar van het resterende aandeel van 25%. TH Real Estate zal haar rol als ontwikkelaar en vermogensbeheerder van het project gewoon voortzetten. Er zal per direct begonnen worden met de bouw. Het gaat hierbij om een van de grootste stadsontwikkelingsprojecten van de Britse private sector.

 

De joint venture zet zich in voor de ontwikkeling van het St James Centre. Hiervoor zal naar verwachting een investering vereist zijn ter grootte van ruim GBP 1 miljard. Het project vertegenwoordigt voor Schotland één van de grootste buitenlandse investeringen van dit jaar.

 

Voorbeeld van kwaliteitsverbetering 

Het St James Centre is een uitmuntend voorbeeld van een project dat de kwaliteit van de stad verbetert. Het centrum bevat bijna 80.000 m2 aan winkelruimte. De voornaamste ankerpunten zijn het warenhuis John Lewis, een bioscoopcomplex en een vestiging van het gerenommeerde W Hotel met 214 kamers. Voor de hotelketen betekent het de introductie op de Schotse markt. Daarnaast bevat het complex 150 appartementen, die een adembenemend uitzicht over de stad bieden en die de nieuwe norm moeten gaan vormen voor het topsegment van stadsappartementen. Het complex is ontworpen door Allan Murray Architects en zal Edinburgh op de lijst van meest populaire Britse winkelsteden doen stijgen van plaats 13 naar plaats 8. Ook de toeristenindustrie, die naar schatting jaarlijks een bedrag van GBP 260 miljoen bijdraagt aan de economie van Edinburgh, zal er een extra impuls door krijgen. Het St James Centre zal verder rond 3.000 nieuwe vaste banen opleveren.

 

Directe start met de bouw

Laing O’Rourke, dat het afgelopen jaar als consultant was ingehuurd om te adviseren over de voorbereidende bouwwerkzaamheden, is nu aangewezen als hoofdaannemer voor het project. Het winkel- en recreatiegedeelte zal naar verwachting worden opgeleverd in 2020, gevolgd door de algehele oplevering in 2021. Nu het partnerschap voor de gezamenlijke investering is beklonken, is de weg vrij om te beginnen met de bouw. Allereerst gaat het bestaande St James Shopping Centre tegen de vlakte Het oude winkelcentrum stamt uit de jaren zestig en heeft na 40 jaar bedrijvigheid inmiddels definitief de deuren gesloten. John Lewis, een van de ankerpunten van het nieuwe centrum, houdt echter gedurende de gehele bouwfase de deuren geopend. De werkzaamheden op locatie zijn begonnen op maandag 17 oktober. Naar verwachting zal de sloop ongeveer 18 maanden in beslag nemen.

 

Myles White, Directeur Retail bij TH Real Estate, legt uit: “Wij zijn verheugd dat wij onze bestaande relatie met APG verder gestalte kunnen geven. Wij hebben de afgelopen acht jaar een bijzonder sterke en succesvolle relatie met APG opgebouwd en kunnen nu samen gaan werken aan dit uitzonderlijke project. Samen met APG zien wij, mede namens onze beleggers in het UK Shopping Centre Fund, uit naar een langdurig partnerschap in het kader van deze investering. Wij geloven dat dit een nieuwe mijlpaal zal vormen voor de toekomst van de detailhandel, zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten.

 

Robert-Jan Foortse, hoofd Europese vastgoedbeleggingen bij APG, zegt: “Het Edinburgh St James-project is een van de grootste en belangrijkste herontwikkelingsprojecten in het Verenigd Koninkrijk. Wij vinden het geweldig dat we deel uit kunnen maken van deze plannen, die middels een nieuwe winkelbestemming het hart van het centrum van Edinburgh zullen transformeren en versterken. Bovendien geloven wij dat de aanwezigheid van een W Hotel zal bijdragen tot het aantrekken van nog meer toeristen naar deze Unesco-werelderfgoedstad.”

 

Keith Brown, Schots minister van Economie, Werkgelegenheid en Eerlijk Werk: “De Schotse regering is bijzonder ingenomen met deze enorme investering in Edinburgh en Schotland. Het project zal een zeer positief effect hebben op de bouwbranche, de werkgelegenheid en de economie. Ik ben met name verheugd dat het Schotse kabinet door met Scottish Futures Trust en de gemeenteraad van Edinburgh hecht samen te werken aan het groeiversnellingsmodel, heeft kunnen bijdragen aan het losmaken van deze investering. Op deze manier worden er aanzienlijke geldbedragen geïnjecteerd en worden tegelijkertijd de risico's voor de gemeente beheerst. Ik ben tevens zeer verheugd over de plannen voor een opleidingsinstituut om er mede voor te zorgen dat het positieve effect van de investering op de werkgelegenheid en het onderwijs zo wijd mogelijk wordt verbreid.”