APG schaalt bestaande vastgoedbeleggingen op

Gepubliceerd op: 13 mei 2016

Patrick Kanters (directeur vastgoed en infrastructuur) geeft in een interview aan dat APG in de riante situatie verkeert dat het bedrijf niet per se hoeft te investeren in onroerend goed waarbij het zich niet volledig comfortabel voelt.

 

In een interview met vastgoedhoogleraar Piet Eichholtz vertelde Kanters dat nieuwe beleggingen zeer waarschijnlijk zullen worden gedaan door bestaande holdings en partnerschappen uit te breiden. 'We sluiten geen nieuwe beleggingen uit, maar de kans is klein dat we naar een veiling voor een eersteklas winkelcentrum gaan', zei hij. 'Die hebben we waarschijnlijk al in onze portefeuille.'

 

In plaats daarvan probeert de vermogensbeheerder bestaande beleggingen op te schalen en nieuwe platforms te creëren, aldus Kanters. Als voorbeeld gaf hij het belang dat APG heeft genomen in hotelexploitant citizenM, die in 2008 startte en nu drieduizend hotelkamers in aanbouw heeft.

 

APG is bereid om te beginnen met 'kleine beleggingen' van €75 mln tot €100 mln, maar alleen als het belang kan worden uitgebreid en de voor APG optimale omvang van €300 mln tot €900 mln kan bereiken.

 

Volgens Kanters neemt de vermogensbeheerder doorgaans een aandeel van minder dan 50% en werkt dan samen met twee tot drie andere partijen. APG streeft naar beleggingen in fondsen of via joint ventures met zowel vaste relaties als nieuwe deelnemers.

 

Kanters lichtte later toe dat APG veel van zijn niet-kernbeleggingen heeft verkocht, maar dat het bedrijf daar op netto basis geld op heeft moeten toeleggen. 'Bij herstructurering zijn we er op gebrand om ons te richten op de beste beleggingen op de beste plaatsen in de belangrijkste steden.'

 

APG geeft de voorkeur aan een geïntegreerde benadering, waarbij het bedrijf ook bereid is om ontwikkelingsrisico te nemen, aldus Kanters. Hij zei daarbij niet bang te zijn om samen te werken met ontwikkelaars, 'zolang die werken voor eigen exploitatie en hun eigen geld op het spel staat'.