Het bereiken van financiële zelfstandigheid voor álle vrouwen is een zaak voor iedereen. Dit is het centrale thema van de APG Podcast ‘Geld voor vrouwen’. Een drieluik met APG’s topvrouwen in de hoofdrol, in samenwerking met het Global Women's Forum. Host Inge Diepman, professioneel hockeyster Maria Verschoor, CNV-voorzitter Daniëlle Woestenberg en financieel expert Annemarie van Gaal onderzoeken in deze tweede aflevering samen met APG’s rvb-lid Francine van Dierendonck welke rol werkgevers in Nederland kunnen spelen in de financiële onafhankelijkheid van vrouwen.
Van Dierendonck benadrukt de rol van de werkgever in de financiële gelijkheid van vrouwen. Uit een onderzoek van APG in 2019 bleek dat vrouwen 19 procent minder verdienden dan mannen. Dit is gecorrigeerd door loonsverhogingen. Maar het echte probleem was dat vrouwen minder promotiekansen kregen. Hierdoor is er nu binnen de organisatie meer aandacht voor dit onderwerp bij promotiebeslissingen. “Het geeft wel aan dat er echt wat te doen is, ook al denk je als bedrijf dat je alles goed op orde hebt en geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen.”
Is Van Dierendonck geïnspireerd door de tips uit de podcast? “Zeker weten. Ik hoor terug dat zo’n jaarlijkse check op hun loonkloof, gevolgd door passende acties, goed is voor alle werkgevers om te doen. Maar ook dat dit vaak moet worden afgedwongen. Werkgevers spelen ook een rol in het vergroten van bewustwording onder vrouwelijke werknemers. Toch kunnen zij financiële zelfstandigheid niet alleen waarborgen; dat is een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
De podcast is hier (SoundCloud) en hier (Spotify) te beluisteren.
Op de grote foto van links naar rechts: