APG komt samen met E Fund met Chinees aandelenfonds

Gepubliceerd op: 20 september 2017

APG en de grote Chinese vermogensbeheerder E Fund lanceren een esg-fonds dat belegt in Chinese aandelen. Volgens de initiatiefnemers is dit het eerste in zijn soort.

 

‘De samenwerking met E Fund als sterke lokale partner maakt het mogelijk te beleggen in Chinese A shares en esg-criteria te hanteren’, aldus Harmen Geers, woordvoerder van APG. ‘Het fonds biedt toegang tot de aandelenmarkten op het vasteland van China. Het belegt in een beperkt aantal bedrijven.’

 

Op dit moment belegt APG nog niet in deze aandelen. APG belegt in Chinese bedrijven via de beurs in Hong Kong waar veel grote Chinese ondernemingen staan genoteerd. Klanten van APG hebben in eerste instantie €250 mln toegezegd. Het valt bij die pensioenfondsen onder de noemer aandelen opkomende markten. APG verwacht dat het fonds nog verder zal groeien in de komende jaren. Een team bestaande uit beleggers van APG en E Fund zwaait de scepter over het nieuwe fonds. Dit team kijkt bij de selectie van bedrijven zowel naar het risico-rendement profiel als de esg-criteria.

 

In een verklaring stelt Ronald Wuijster, cio ad interim van APG, dat de vermogensbeheerder graag optreedt als een verantwoorde lange termijn belegger voor zijn klanten. ‘Onze verantwoorde beleggingsaanpak in combinatie met de lokale kennis biedt unieke beleggingskansen in China.’ Wuijster verwacht dat de trend meer te beleggen in China zal doorzetten en wil opgedane kennis delen met andere institutionele beleggers.