APG en OMERS Infrastructure nemen Groendus over

Gepubliceerd op: 17 mei 2022

Pensioenuitvoerder APG en het Canadese OMERS Infrastructure nemen Groendus over van investeringsmaatschappij NPM Capital. APG en OMERS stellen Groendus hiermee in staat om de groeiplannen voor energietransitie op te schalen.

Groendus is een nieuwe leider in de Nederlandse energietransitie die in maart 2021 is ontstaan vanuit een fusie van zes gespecialiseerde bedrijven actief in onder andere zonprojecten, slimme meetdiensten en duurzame energieoplossingen. Pensioenuitvoerder APG doet de investering uit naam van pensioenfondsklant ABP. De portfolio-uitbreiding past bij de ambitie om bij te dragen aan initiatieven die de Nederlandse energietransitie versnellen. OMERS Infrastructure belegt namens OMERS, een van de grootste pensioenfondsen in Canada en doet hiermee de eerste infrastructuurinvestering in Nederland.

Duurzaam energiesysteem
Als de duurzame energiepartner voor zakelijk Nederland helpt Groendus klanten op weg naar 100% écht schone energie en bevordert daarmee de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Met een team van 130 mensen werkt de organisatie vanuit Utrecht. Groendus heeft een klantenbestand van ruim 4.000 bedrijven, gemeenten en instellingen en heeft tot nu toe 170 MWp aan zonnevermogen en 12.000 meters geïnstalleerd. Groendus heeft al meer dan 300 zonnecentrales in Nederland gebouwd en heeft de ambities om dit aantal stevig uit te breiden. Daarnaast wil Groendus klanten steeds meer verduurzamingsoplossingen bieden, zoals slim laden en batterijopslag.

Kansen benutten
Jeroen de Haas, voorzitter Raad van Commissarissen Groendus: “Het huidige energiesysteem is onderhevig aan een enorme verbouwing. Deze gaat niet alleen over veel meer zon- en windproductie, maar ook over opslag van stroom en slimme koppeling met het verbruik van energie door de markt. Dit nieuwe, duurzame energiesysteem betekent voor de klant meer complexiteit dan in het verleden. De zakelijke markt schreeuwt om een partner die samen met de klant de ambitie om 100% te verduurzamen waar kan maken en de kansen daarin kan benutten.”

Lange termijn
APG is wereldwijd een actieve belegger in infrastructuur en altijd op zoek naar mogelijkheden om bedrijven te ondersteunen die zich bezighouden met hernieuwbare energiebronnen en innovatieve oplossingen voor het energievraagstuk. Jan-Willem Ruisbroek, hoofd investeringsstrategie infrastructuur bij APG: “Wij zien de investering in Groendus als een zeldzame kans om bij te dragen aan het versnellen van de Nederlandse energietransitie. De investering in Groendus leidt niet alleen tot solide rendementen, maar draagt ​​eveneens bij aan de bespoediging en opschaling van de energietransitie en aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s). Samen met OMERS willen we het concern verder uitbouwen en stabiele rendementen over de lange termijn realiseren voor onze pensioenfondsklant ABP en zijn deelnemers.”