ABP vergroot belang in Vesteda en maakt uniek nieuwbouwcomplex mogelijk

Gepubliceerd op: 20 november 2023

Pensioenfonds ABP heeft haar belang in woningbelegger en -verhuurder Vesteda vergroot van iets onder 32% tot 33%. De investering van de pensioenfondsklant van APG heeft het mogelijk gemaakt dat project Zuiderhof in Rotterdam door Vesteda kon worden aangekocht. De woningen zullen met voorrang worden verhuurd aan kandidaten met een maatschappelijk beroep, zoals leraren, politieagenten en zorgmedewerkers.

 

Het project Zuiderhof in Rotterdam-Zuid bestaat uit 160 twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van 48 tot 112 vierkante meter. Volgens de huidige planning worden deze middenhuur- en vrijesectorappartementen in 2026 verhuurd. De huurprijzen liggen tussen 808 en 1.075 euro (prijspeil 2023). Het project kon worden aangekocht dankzij de extra investering die APG namens ABP heeft gedaan in Vesteda. Het unieke eraan is dat de appartementen met voorrang worden verhuurd aan kandidaten met een maatschappelijk beroep, waaronder leraren, politieagenten en zorgmedewerkers, van wie het pensioen bij ABP is ondergebracht. “Met deze transactie geven wij een verdere invulling aan de ambities van ABP om een positieve bijdrage te leveren aan het oplossen van het tekort aan woningen in Nederland in het betaalbare segment. De voorrang van toewijzing van de woningen aan mensen met een maatschappelijk beroep is een extra positief element aan deze belegging”, zegt Robert-Jan Foortse, Hoofd Europees Vastgoed bij APG.

Aantrekkelijke langetermijninvestering 
Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter ABP, spreekt van een aantrekkelijke langetermijninvestering die zich uitbetaalt in een goed pensioen en woningen voor de deelnemers van ABP. “Nederland heeft een woningentekort en ook onze deelnemers ervaren dat. Via onze extra investering in Vesteda realiseren we betaalbare huurwoningen, waarbij onze deelnemers voorrang krijgen.”

 

Bouw start woensdag

De bouw start komende woensdag, op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Dan slaat wethouder Chantal Zeegers samen met vertegenwoordigers van onder andere ABP (Harmen van Wijnen) en Dura Vermeer de eerste paal voor de bouw van de 160 huurwoningen in Het Zuiderhof in Rotterdam.