“We bespreken open wat wel en niet kan. Zonder achter- kamertjespolitiek”

Gepubliceerd op: 17 augustus 2023

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? We nemen je mee achter de schermen. Con Snijders is People Manager bij APG. “Het gaat hier wel ergens over, dat is echt wat anders dan frisdrank verkopen.

 

Het grootste deel van je loopbaan werk je al bij APG. Ben jij zo’n pensioenliefhebber?

“Een pensioenliefhebber is wat veel gezegd, maar het onderwerp heeft zeker mijn interesse. De buitenwereld ziet pensioen vaak als saai. Maar als je hier komt werken, ontdek je dat er van alles gebeurt. Het gaat natuurlijk wel ergens over, het is toch het inkomen voor later of voor als er iets gebeurt. Dat is wat anders dan frisdrank verkopen. Wat mij betreft is de uitdaging hier groter omdat je als medewerker van een pensioenuitvoerder echt van betekenis kunt zijn. Waarom ik er al zo lang werk? Ik vind het vooral fijn dat je hier steeds wat anders kunt doen. Door de jaren heen heb ik steeds nieuwe functies vervuld. Van ICT naar marketing management naar mijn huidige rol als People Manager. Er zijn hier volop mogelijkheden voor je eigen ambitie en potentie.”

 

Wat vind je prettig aan werken bij APG?

“APG heeft oog voor een goede balans tussen mens en werk. Dat zie je heel goed terug op het moment dat iemand het moeilijk heeft. Er is daarbij veel begrip en ruimte voor het individu.Twee kernwaarden binnen APG zijn samenwerken en resultaatgericht. Om duurzaam resultaat te boeken moet je goed samenwerken. Daar is veel aandacht voor. Er is weinig egogedrag, we hebben elkaar nodig om succesvol te zijn. Dat hoor ik veel terug van nieuwe mensen, iedereen staat klaar om elkaar te helpen. En dat is echt niet overal zo. Hoe dat komt? Het zit in het dna van het bedrijf. En in het product, het pensioen. Daarin draait het ook om collectiviteit en solidariteit. Dat is al die jaren dat ik hier werk overeind gebleven en daar ben ik blij om!”

 

Is er in de loop van tijd ook veel veranderd?

“Er is veel veranderd, maar er is ook veel hetzelfde. De complexiteit van het stakeholdersveld bijvoorbeeld. Met sociale partners, werkgevers, deelnemers, de politiek. Er zijn veel belangen bij al die verschillende partijen. Dat verandert niet. Ik zie wel dat APG gegroeid is van een uitvoerende organisatie naar een professionele dienstverlener met uiterste zorgvuldigheid op het gebied van IT. Dat hoor ik ook van collega’s die van andere grote bedrijven komen. Dat we zo professioneel zijn. En dat heeft ook te maken met de kwaliteiten van de mensen die er nu werken.”

 

Jij werkt als People Manager. Wat doe je dan eigenlijk?

“Deze functie introduceerde APG vier jaar geleden binnen agile werken. Daarin maken we onderscheid tussen sturen op inhoud – via product owners en business owners – en op mensen, via People Managers. Als leidinggevende geef ik mensen de juiste, oprechte aandacht zodat zij goed functioneren en zichzelf blijven ontwikkelen. Ik ben onderdeel van de lijnorganisatie en dus niet van de staf, zoals HR, waarbinnen je normaal gesproken ook dit soort functies hebt. Binnen die lijnorganisatie moeten we ook presteren. Dat is een kritieke succesfactor die we meten. De grootste waarde van onze rol is dat mensen zich gezien en gehoord voelen. Ik realiseer dat op vier manieren: ik spar met ze, ik challenge ze als ik zie dat het nodig is, ik faciliteer mensen in hun ontwikkeling en opleiding en ik coach. Lijnmanagers zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de inhoud en daar ligt ook hun prioriteit. Als People Managers zitten wij juist dicht bij de medewerkers. Issues zijn goed bespreekbaar en mensen doen dat dan ook. Daardoor is er minder gedoe en onvrede.”

 

Geef eens een voorbeeld?

“Denk aan het vernieuwde pensioenstelsel waaraan we hard werken. Veel mensen werken graag mee aan die verandering. Tegelijkertijd heeft het bestaande systeem ook aandacht nodig. Hierin werken we als People Managers volgens een transparant proces, waarin we vragen wat je wil als medewerker. We peilen de interesse, bekijken wat kan en matchen dat met APG. Als je mensen toewijst aan projecten en processen zonder oog voor hun wensen, gaan ze weg. Daarom bespreken we op een open manier wat wel en niet kan. Zonder achterkamertjespolitiek.”

 

Hoe zit het met jouw eigen wensen?

“Ik wil me graag blijven ontwikkelen en leer voortdurend iets meer over mezelf. En ik wil ook mijn eigen patronen herkennen en die doorbreken als ze niet effectief zijn. Zodat ze ook betekenis hebben op een duurzame manier en mij de rest van mijn leven betekenis en voldoening geven. Dat is ook de reden waarom ik in de toekomst meer bezig wil zijn met coaching als zelfstandig ondernemer, en nu werk als People Manager.”

Wat kan wat jou betreft extra aandacht gebruiken?

“APG heeft inclusie hoog in het vaandel staan en daar ben ik blij om. Dat is ook nodig en goed. Wat mij betreft kunnen we daar allemaal nog wat extra stappen in zetten. Door juist ook naar ogenschijnlijk kleine dingen te kijken, die zorgen dat mensen zichzelf kunnen zijn. Neem ik mezelf even als voorbeeld. Ik werk thuis in een korte broek. En als het warm is, doe ik dat op kantoor ook. Daar word ik op aangesproken. De opmerkingen zijn zowel positief als negatief en variëren van ‘wat goed dat je dit doet’ tot ‘dit kan echt niet hoor’. Ik vind: inclusie gaat over ruimte scheppen waardoor mensen zichzelf mogen zijn en zich vrij kunnen uiten. Op allerlei manieren, waaronder hun kleding. En in mijn geval is dat een korte broek!”