“Vrouwen moeten beter op hun financiële zaakjes letten”

Gepubliceerd op: 18 juni 2021

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds?

Elisabeth van der Meer is net met pensioen. Maar niet helemaal: “Ik vind mijn werk leuk en wil dat anderen kunnen profiteren van mijn ervaring.”

 

Elisabeth van der Meer (66)

Beroep: was ondernemer, is nu gepensioneerd maar werkt nog als coach en trainer

Werkt wekelijks: zo’n 25 uur

Inkomen: 10.000 euro netto per jaar, plus AOW en pensioen rond de 2500 netto per maand

Spaargeld: “Genoeg”

Pensioen geregeld? Ja

 

U bent sinds kort met pensioen. Tijd om achter de geraniums te gaan zitten?

“Nee hoor, ik ben nog niet helemaal gestopt. Ik heb mijn werk veranderd in iets wat ik meer naar mijn eigen wens kan indelen. Ik wil blijven werken, omdat ik het leuk vind, maar ook omdat ik anderen zo kan laten profiteren van al mijn ervaring. Van huis uit ben ik fiscaal econoom. Nu train en coach ik mensen en geef ik workshops over mindset. Dan heb ik het ook met ze over over geld en hoe je daar op een betere manier over kunt denken.”

 

Wat vertelt u ze dan zoal?

“Onlangs heb ik een cursus/workshop gegeven over vrouwen en geld. Ik merk nog steeds dat vrouwen zich er te weinig bewust van zijn dat ze voor zichzelf moeten zorgen. Ze laten te veel aan de partner over. Maar ze moeten zelf op de hoogte zijn. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid vind ik dat mensen, zeker vrouwen, zich beter moeten realiseren dat financiële onafhankelijkheid is geboden. Als je er als vrouw voor kiest om een bepaalde periode thuis te blijven voor de kinderen, zorg dan dat er in die tijd genoeg geld wordt overgedragen aan jou, zodat je zelf een potje kunt opbouwen. Vrouwen moeten over het algemeen beter op hun financiële zaakjes letten. Toen mijn echtgenoot overleed, had ik wel verdriet, maar geen ellende. Ik heb genoeg vrouwen in mijn omgeving gezien die geen tijd hadden om te rouwen en halsoverkop moesten verhuizen en veroordeeld waren tot de bijstand. De vangnetten voor weduwnaars en weduwen zijn heel klein, en onverwachte overlijdens komen nog steeds voor. Van beide kanten is het goed om stil te staan bij wat er gebeurt als de een wegvalt en de ander er alleen voor komt te staan.”

 

Hoeveel verdient u nog met uw werk?

“Netto rond de 10.000 euro per jaar. Veel daarvan investeer ik in het bedrijf. Van mijn bedrijfsrekening neem ik niet alles op wat ik verdien.”

 

Wat deed u eerder voor werk?

“Ik ben altijd met veel plezier ondernemer geweest. Behalve een paar vakantiebaantjes heb ik nog nooit voor een baas gewerkt. Samen met mijn echtgenoot heb ik 25 jaar een motorzaak gehad, waar we motorfietsen en kleding verkochten en reparaties uitvoerden. Hij was 23 jaar ouder dan ik en we hebben het bedrijf verkocht toen hij met pensioen ging. Mijn man was 68, ik 45. We wilden kijken hoever we zouden komen als we samen met pensioen gingen. Maar na een paar jaar begon het te kriebelen en heb ik mijn eigen bedrijf opgezet. Na zijn overlijden, negen jaar geleden, heb ik dat wat uitgebreid. Ik heb allerlei moderne dingen moeten bijleren. Bijna iedereen die ik in mijn werk tegenkom is jonger dan ik, ook de mensen die mijn raad vragen.”

“Toen mijn echtgenoot overleed had ik wel verdriet, maar geen ellende”

Hoe deed en doet u dat met pensioen?

“Toen we de zaak afsloten was er een fiscale oudedagsreserve (FOR), en omdat we een firma hadden, hadden we die allebei. Ik ben me erin gaan verdiepen hoe je die FOR kunt laten uitbetalen. We hebben het laten uitrekenen en toen bleek dat, vooral door ons leeftijdsverschil, de standaard uitkering tot overlijden van ons beiden een heel mager bedrag zou zijn. Daarom hebben we het op een andere manier opgelost. We hebben de lijfrente-uitkering van mijn echtgenoot in laten gaan voor twintig jaar. Mijn FOR werd opzijgezet zodat die twintig jaar kon groeien, en tot uitkering zou komen op het moment dat de lijfrente-uitkering afgelopen was. We hadden erop gerekend dat ik op mijn 65ste pensioengerechtigd zou zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik had een gat van anderhalf jaar zonder AOW en inkomsten uit lijfrente. Dat heb ik overbrugd met mijn inkomen uit vermogen en mijn onderneming. Vanaf 1 juli krijg ik AOW en wordt mijn lijfrente uitgekeerd, in hapjes die ik 22 jaar geleden opzij heb laten zetten.”

 

Hoeveel krijgt u dan per maand?

“Omdat ik alleenstaand ben krijg ik 1280 euro AOW en ongeveer zo’n zelfde bedrag aan lijfrente. Of ik daar blij mee ben? Het is wat ik heb opgebouwd, ik zal het ermee moeten doen. Een paar jaar geleden heb ik mijn huis verkocht met veel overwaarde. Dat heb ik geïnvesteerd in een kleiner huis. Ik heb nu geen hypotheeklasten. En daarbij heb ik nog inkomsten uit mijn onderneming, dus zo bekeken is die 2500 euro netto per maand niet slecht. Ik kan er goed van rondkomen. Het is gewoon prima, ik gun het iedereen.”

 

Wat zijn uw vaste lasten?

“De standaard maandelijkse dingen: de zorgverzekering à 200 euro, 100 euro voor de auto, water en energie tegen de 200, zo’n 70 euro woz-waarde. Voor mobiele telefoon, internet en televisie betaal ik rond de 60 euro.”

 

Heeft u spaargeld?

“Ja, ik heb genoeg opgebouwd. Nadat ik mijn huis had verkocht bleef er meer geld over dan ik in het nieuwe huis heb gestoken. Dat staat ook ergens gestald.”

 

Belegt u?

“Een deel daarvan beleg ik, omdat de rente op de spaarrekening zo laag is. Ik ben een behoudende belegger, misschien ook een luie. Ik investeer in aandelen voor de lange termijn. Ik heb geen zin om me te verdiepen in ingewikkelde beleggingsproducten zoals opties en wil er niet dagelijks mee bezig hoeven zijn.”

 

Waar geeft u graag geld aan uit?

“In reizen heb ik plezier. Dat kan van alles zijn. Ik heb een tent, maar vind af en toe een cruise ook leuk. Voor deze zomer heb ik twee weken Duitsland in hotels geboekt. Waar ik ook altijd voor zwicht, zijn boeken. Vooral non-fictie, over onderwerpen die me interesseren. Spiritualiteit, mystiek, filosofie, dat soort dingen. Verder besteed ik graag geld aan wellness.

Voordat ik de beslissing nam hoe ik met de lijfrente om zou gaan, heb ik samen met mijn accountant een financieel plan opgesteld. Een van zijn opdrachten was om voor mezelf een budget op te stellen van wat ik dacht maandelijks nodig te hebben. Hij vroeg me drie scenario’s te schetsen: één was het minimum, de tweede was een comfortabel budget en de derde een extravagant luxebudget. Door dat te doen kom je erachter wat belangrijk voor je is en waar je graag geld aan besteedt. Zo ontdekte ik ook dat ik bij een luxebudget een groter potje zou willen hebben om goede dingen mee te doen, zoals cadeaus kopen en doneren aan goede doelen. Dat is nu dan ook een vast onderdeel van mijn budget.”

 

Hoe zie u uw pensioen verder voor zich?

“Ik hoop van harte dat ik gezond blijf van lijf en leden, met een gezonde geest. Dat is het voornaamste. Daarnaast verwacht ik gewoon dat ik een heel leuk en zinvol leven heb. Vooral zinvol, dat is voor mij belangrijk. Mijn werk en mijn gezin – een dochter, drie bonuszoons en zeven kleinkinderen – zijn mijn pijlers.”

Circa de helft van de vrouwen in Nederland is financieel afhankelijk.

Op www.realitycheck.nl bespreekt ABP op heldere manier de valkuilen en raakvlakken met betrekking tot financiële redzaamheid.

Daarnaast geeft de gratis e-learning RealityCheck inzicht in geld en gedrag en motiveert om geldzaken te organiseren. Via ervaringsverhalen, feiten en tips biedt de site inzicht én handelingsperpectief in relevante levenssituaties (scheiden, deeltijd werken, kinderen).

Ook kun je je aanmelden voor een webinar over pensioen.