Thijs Knaap bij BNR’s Big Five over hogere rente

Gepubliceerd op: 13 juni 2022

Donderdag kondigde de Europese Centrale Bank de eerste renteverhoging in 11 jaar aan. APG’s Chief Economist Thijs Knaap sprak er maandag over in het radioprogramma BNR’s Big Five.  

De hogere rente betekent in ieder geval dat de dekkingsgraad van pensioenfondsen stijgt. “Dat laat meer ruimte om de pensioenen te verhogen,” zegt Knaap in gesprek met presentator Paul van Liempt. Vraag is wel of dat voldoende zoden aan de dijk zet, want gepensioneerden hebben te maken met stijgende prijzen. “Op het moment dat de dekkingsgraad lang genoeg hoog blijft, zullen ook de pensioenen stijgen. Heffen de stijgende prijzen en de stijgende pensioenen elkaar dan helemaal op? Als het goed is wel, al hangt het er ook van af bij welk pensioenfonds je zit,” aldus Knaap. Hij wijst erop dat het pensioenstelsel erop is gericht een goed reëel pensioen te bieden, dat wil zeggen dat de koopkracht van het pensioen zoveel mogelijk behouden blijft. “Dat systeem lijkt te werken, want we zien de dekkingsgraden nu heel snel stijgen.”

Voorzichtigheid
In vergelijking met andere grote centrale banken komt ECB-voorzitter Christine Lagarde vrij laat met de aankondiging om de rente te verhogen. Knaap heeft wel begrip voor die voorzichtigheid. De economie is niet meer dezelfde als die van 11 jaar geleden, “en je kunt niet goed weten wat de uitwerking van de renteverhoging is totdat je het doet. Dan is het heel verstandig om eerst de rente een klein beetje te verhogen om te zien of het misschien grote gevolgen heeft.” Anders dan de Amerikaanse Fed, die de inflatie moet beteugelen en eventuele werkloosheid bestrijden, heeft de ECB maar één expliciet doel: het prijspeil bewaken. Toch hebben ze volgens Knaap in Frankfurt een soort schaduwdoel en dat is om bij het beteugelen van de inflatie de economie niet te veel schade te berokkenen.

Luister hier de hele uitzending. Lees ook ‘Vijf vragen over de aangekondigde renteverhoging door de ECB.’